Krijumčarenje ilegalnih migranata: Policajci ostali u šoku kada su vidjeli ko vozi automobil

0
Radiosarajevo.ba
Krijumčarenje ilegalnih migranata: Policajci ostali u šoku kada su vidjeli ko vozi automobil
Foto: Arhiv / Hrvatska policija / Ilustracija

Krijumčarenje ilegalnih migranata unosan je posao, a organizatori krijumčarskih lanaca u njega su počeli uključivati i maloljetnike iz Bosne i Hercegovine, koji ilegalno prelaze granicu prevozeći strane državljane.

Iako su navikli da se svakodnevno susreću s krijumčarima migranata policijski službenici Postaje granične policije Gvozd nemalo su se iznenadili kada su u tom "poslu" u aprilu 2024. godine zatekli 14-godišnju djevojčicu, bosanskohercegovačku državljanku, koja je trenutno u bijegu u BiH.

Inače, taj i prethodni dan u Sisačko-moslavačkoj županiji policija je otkrila četiri različita slučaja protuzakonitog ulaženja u Hrvatskoj, u kojoj su migrante iz BiH u Hrvatsku prevozili krijumčari iz Rumunjske, Uzbekistana i Češke te, u ovom konkretnom slučaju, 14-godišnjakinja iz BiH, piše Večernji.hr.

Oglasio se Aljoša Čampara o stavovima iz SDA: "Ozbiljan nasrtaj na vladavinu prava"

Oglasio se Aljoša Čampara o stavovima iz SDA: "Ozbiljan nasrtaj na vladavinu prava"

Nju su, na šumskom putu koji iz Bosne i Hercegovine vodi u Hrvatsku na području Bojne, zatekli kako vozi osobni automobil marke "Opel Vectra" u kojem se nalazilo šest muških osoba, prema njihovim izjavama državljana Turske, bez valjanih putnih isprava za ulazak, kretanje ili boravak u Republici Hrvatskoj.

Automobil je imao dvije različite registarske tablice, a ispitivanje djevojčice bacilo je svjetlo na beskrupuloznost kriminalaca s područja Velike Kladuše, koji angažiraju i iskorištavaju maloljetnike za prijevoz ilegalnih migranata u Hrvatsku.

Oni maloljetnicima osiguravaju automobile, a to što djeca nemaju vozačke dozvole nije prepreka, jer im ranije čak i daju kraću obuku upravljanja automobilom, kao u ovom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije