Izbori / Mesić: Hrvati očito nisu htjeli izabrati Čovića, Komšić je bolji izbor za BiH

10. 10. 2018. u 12:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5379

Bivši predsjednik Hrvatske i posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije, 84-godišnji Stjepan Mesić, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da ne vidi u čemu je sporan izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Piše: Faruk Vele

Mesić, veliki prijatelj naše zemlje tokom čijeg mandata su odnosi u regionu, a posebno između BiH i Hrvatske bili daleko bolji, za naš portal komentira i oštre reakcije zvaničnog Zagreba na Komšićev izbor.

Primjerice, zagrebački Globus u posljednjem broju donosi tekst u kojem tvrdi da je Željko Komšić "Bosanac koji će razbiti BiH".

"Osobno ja mislim da bi teže za Bosnu bilo da su se u Predsjedništvu BiH zajedno našli Dodik i Čović. Dakle, Čović koji želi nekakvo rekonstruiranjem Bosne i Dodik koji ne priznaje nikakvu BiH! Prema tome, ja smatram da ovim izborom nije ugrožen opstanak BiH! ", rekao je Mesić.

Komentirajući rezultate izbora, Mesić je naglasio:

"Ali, ono što je činjenica, narod uvijek zaslužuje vlast koju sam izabere. Prema tome, ja sam legalista, građani BiH su ovako odlučili u skladu sa zakonu koji egzistira i vrijedi. Drugo, prigovori da Hrvati nisu izabrali Željka Komšića, već Bošnjaci, ima samo jedan nedostatak, a to je matematički. Da su Hrvati svi izašli na izbore mogli su izabrati Čovića. Ali, očito je da oni nisu zato nisu izašli na izbore", tvrdi Mesić.

Osvrćući se na Komšićevu politiku i građanski koncept kojeg on zastupa, Mesić je posebno podvukao:

"Ja sam za građansku Švedsku, za građansku Hrvatsku, i za građansku Bosnu i Hercegovinu. E znam, u čemu je tu sporno... Ja se nadam da će BiH jednog dana biti stvarno građanska BiH, u kojoj će živjeti tri konstitutivna naroda, uz ravnopravnost svih drugih građana. Ja to očekujem. Ali kad će to biti i na koji način, ja mislim da su vremena takva da sve države koje mi poznamo u EU jesu građanske države. Ne znam zašto bi BiH bila izuzetak", istakao je Mesić.

KOMENTARI (8)