Stipe Mesić: 'U Srebrenici je bio školski primjer genocida, gdje se išlo na uništenje jednog naroda'

2
Radiosarajevo.ba
Stipe Mesić: 'U Srebrenici je bio školski primjer genocida, gdje se išlo na uništenje jednog naroda'
Foto: FTV / Stipe Mesić

O važnosti usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, i njenim reperkusijama na region, za Federalnu televiziju govori je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

"Ja sam davno rekao da je genocid u Srebrenici bio školski primjer genocida gdje se išlo na uništenje jednog naroda i to svijet treba znati. Ima onih koji zbog svojih vlastitih interesa zaustavljaju vijest o tome šta se ustvari dogodilo. Zato je važno da UN svojom rezolucijom donese pravorijek o tome šta se dogodilo u Srebrenici – da je to genocid", kazao je Mesić.

Upitan šta će usvajanje rezolucije značiti za region, odgovara:

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

"Radi se o tome da u Srbiji i na još nekim prostorima priznaju da je bio veliki zločin u Srebrenici, ali ne priznaju da je genocid. Međutim, to je školski primjer genocida. I sada želi se promijeniti kvalifikacija – to se ne može zaustaviti. Upravo je važna ta rezolucija UN-a zbog toga da prestaje više rasprava da li je bio genocid ili nije, i šta je genocid", pojasnio je.

Poručio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 'nema šta radikalnije napraviti ako rezolucija bude, a bit će usvojena – on tu ne može napraviti ništa'.

"Ima onih koje uvijek ističemo kao primjer - koji misle da je moguće rascijepiti Bosnu i Hercegovinu. BiH je činjenica i tu se ne može ništa dogoditi u tom smislu. Od toga nema ništa. Ali neki zbog svojih uskih, lokalnih političkih interesa održavaju politiku koja može samo malo zbunjivati, ali ne može djelovati na opće prilike. Rezolucija će sada definitivno biti jedna poruka svima da se u Srebrenici dogodio genocid", naglasio je Mesić.

Govoreći o novoj hrvatskoj vladi, kazao je da se generalni pravac hrvatske politike neće mijenjati.

"Hrvatska će se i dalje zalagati za evropsko udruživanje, ubrzanje evropskog udruživanja zemalja, prvenstveno BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije