Stipe Mesić: 'U Srebrenici je bio školski primjer genocida, gdje se išlo na uništenje jednog naroda'

/ Komentari (2)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Povećana kazna pripadniku tzv.Armije BiH,

Povećana kazna pripadniku tzv.Armije BiH, u crkvi u Donjoj Drežnici tukao i seksualno zlostavljao Hrvate BiH, 22. svibnja 2024. Bivšem pripadniku bošnjačke Armije BiH Hasanu Deliću Vrhovni sud Federacije povećao je kaznu s četiri na 5,5 godina zatvora zbog ratnih zločina, uključivo i seksualna zlostavljanja počinjenih nad zatočenim Hrvatima u objektu crkve u nedaleko Mostara.Vrhovni sud Federacije BiH prihvatio je žalbu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije pred čijim je sudom Delić potkraj 2022. godine osuđen na četverogodišnju kaznu zatvora.Preinačio je tu odluku i bivšem pripadniku Armije BiH dao kaznu zatvora od pet i pol godina.Tijekom postupka potvrđeno je da je Delić tijekom rata zajedno s drugim pripadnicima bošnjačke vojne formacije zlostavljao zatočene hrvatske civile u katoličkoj crkvi u mjestu Donja Drežnica kod Mostara. “Prvih nekoliko dana po zatočenju, u večernjim satima bili su premlaćivani i zlostavljani, a prema iskazu svjedoka pod pseudonimom ‘B’, zlostavljanje njega i njegovog brata izvršeno je nakon nekoliko večeri od njihovog zatočenja”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.Delić je prema optužnici zajedno sa Zijadom Kurtovićem, koji je ranije osuđen na 11 godina zatvora, seksualno zlostavljao dvojicu braće koji su tada bili maloljetni i njima je tijekom suđenja bio dodijeljen status zaštićenih svjedoka.Pripadnici tzv. Armije BiH su teško oštetili vjerske predmete, palili crkvene klupe i šarali unutrašnjost uvredljivim grafitima.

Gost

Nije mi jasan sud koji osuđuje dobre ljude koji nisu nikoga ubili i nisu oskrnavili niti jednu crkvu, kapelicu ili groblje. I nisu imali niti jedan logor. Trideset godina prodaju priču pa ih opet sude. Nije taj sud dobar.

/ Najnovije