Dr. Stevanović: Ovi što vladaju su kao dileri, narodu daju mržnju, a oni se bogate

3
N. Ka.
Dr. Stevanović: Ovi što vladaju su kao dileri, narodu daju mržnju, a oni se bogate
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Press SDP-a BiH

Sarajevski Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercecegovine (SDPBiH) organizirao je danas press konferenciju o stanju zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Damir Mašić, predsjednik KO SDP BiH, kazao je kako su stava da zdravstveni sistem ne funkcioniše.

Prof. dr. Haris Vranić je poručio da sistem zdravstva u KS u potpunom rasulu, prvenstveno zbog "nepostojanja bilo kakve komunikacije i komandnog ustrojstva".

"Ne zna se ko upravlja, a ulazimo u jedan period kada je prvenstveno, pred nama zdravstvenim radnicima, veliki izazov. Problem je i KCUS, oni se ponašaju kao odmetnuti centar moći. Nema se mogućnosti da se uđe i izvrši kontrola. Imamo federalnog ministra koji već šest godina vlada, da nije bilo pandemije ne bi znali ni kako izgleda.

To je jedan od velikih problema, jer sa odlaskom od više od 160 ljekara, pokazuje se kakav je to problem", rekao je Vranić.

Otkrio je da je sinoć bio dežurni u Općoj bolnici te da se jednom pacijentu pogoršalo stanje pa je odlučeno da se prebaci na KCUS: "On je bio u kolima više od sat vremena dok nismo nekim i privatnim vezama uspjeli da ga smjestimo. To nam zorno pokazuje da nema nikakve komunikacije KCUS i vlasti, jer oni bi trebali da primaju teške pacijente. Ja ih molim nakon ovoliko godina, da odstupe i daju rukovođenje nekome ko zna. Znam sa to neće uraditi. Nije samo problem u vrhu menadžementa, problem je i u onima koji prate", zaključio je.

Potom se obratio prim. dr. Dragan Stevanović koji je poručio da se od aktuelne političke vlasti ništa ne može očekivati.

"Oni funkcionišu kao dileri, daju nacionalnu mržnju narodu i bogate se", kazao je on, pa nastavio:

"Prva stvar koju ćemo uraditi kada dođe nova Vlada KS, jeste da ćemo nastaviti razvijati Opću bolnicu, napravit ćemo drugačiju vrstu finansiranja. Imamo pravo da stalno i pitamo i provjeravamo kako se troši novac koji smo utrošili. Time ćemo riješiti i pitanje puta pacijenta.

Postavit ćemo mladog, nestranačkog ministra zdravstva u Kantonu. Hoćemo da približimo Dom zdravlja što više građanima. Tamo ljudi hoće da rade, ali počesto ne mogu bez sistema. Pokušat ćemo u sistem da uvedemo sve. Napravit ćemo rezervni ešalon, od penzionisanih i mladih ljekara. Napravit ćemo i rezervne bolnice u privatnom sektoru, ima takvih kapaciteta, ako nam zatreba. Školovanje zdravstvenih kadrova koje smo zanemarili moramo pod hitno promijeniti. To nam se može obiti o glavu", rekao je Stevanović.

Zahvalio se svojim kolegicama i kolegama, na doprinosu i poručio je da oni nisu krivi za loše menadžmente.

Što se tiče lokalnih izbora on smatra da se izbori mogu organizirati i tako da ne traju samo jedan dan, a da zaraženi mogu glasati i putem izbornih komisija, da im se dostavi materijal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije