SDP BiH: Ono što je vlast uradila da ublaži krizu je najveći promašaj

Radiosarajevo.ba
SDP BiH: Ono što je vlast uradila da ublaži krizu je najveći promašaj
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / S press konferencije u SDP BiH

Dosadašnje mjere vlasti koje su trebale ublažiti ekonomsku krizu usljed pandemije, nisu dale efekta, kazali su danas predstavnici SDP BiH.

Damir Mašić, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, istakao je da nijedan od njihovih 25 amandmana na takozvani "korona zakon" nije usvojen, te da je bilo problema s realizacijom.

Iz SDP BiH su prezentirali svoje prijedoge narednih koraka koji bi, stava su, trebali potaći ekonomski napredak.

Elvir Karajbić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH, nazvao je najvećim promašajem to što je vlast uradila po ovom pitanju.

“Predlažemo da se produži subvencioniranje doprinosa za minimalne plate i to ako je moguće do kraja 2020. godine, da se usklade penzije i socijalne naknade. Vlada je svojim zakonom od penzionera ukrala 80 miliona KM. Nadalje, da se subvencionira 50 posto iznosa kamata na kredite sa garancijama sa garancijskog fonda do kraja 2021., da vlada bude prvi put socijalna osjetljiva te da se isplate jednokratne naknade za nezaposlene od 200 KM, da moratorij na otplatu kredita ide do kraja 2021.", između ostalog je rekao Karajbić.

Iz SDP-a predlažu usvajanje "Korona zakona 2", što bi bio prvi korak.

"U drugom koraku koji predlažemo je onaj koji se odnosi na socijalne kategorije, a to je porez na dohodak, socijalno osjetljivi porez na doprinose, da se donese zakon o minimalnoj plaći. Potrebno je uputiti u parlamentarnu proceduru zakon o stečaju”, dodao je Karajbić.

Anto Domazet, član Ekonomskog savjeta SDP-a, smatra da vlast u FBiH ne upravlja krizom, a kao problem je naveo nedostatak vizije.

Ukazao je da oporavak od globalne krize neće biti brz i lak, ali i da neće doći sam od sebe već iziskuje reforme. U protivnom nas čeka masovna nezaposlenost, ali i finansijska kriza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije