Porazni efekti korona zakona: Od pola milijarde KM, privreda dobila 90 miliona KM

M. R. S.
Porazni efekti korona zakona: Od pola milijarde KM, privreda dobila 90 miliona KM
AA / Arhiv

Od 488 miliona KM, koliko je bilo osigurano rebalansom budžeta FBiH za realizaciju takozvanog "korona-zakona", potrošeno je tek oko 90 miliona maraka.

Na korona-zakon, odnosno Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom novog soja koronavirusa, privrednici su dugo čekali, kasnilo se s njegovom primjenom, a na kraju je na snagu stupio početkom maja.

Predvidio je pomoć privredi, između ostalog subvencioniranje doprinosa na minimalne plaće. Premijer FBiH Fadil Novalić je najavio da će korist od zakona imati 350.000 radnika u realnom sektoru.

No, od planiranih sredstava, potrošeno je tek nekih 18 posto.

Zašto je to tako, pitali smo u Ministarstvu finansija FBiH.

"Nije utrošen sav novac jer je bilo manje onih koji su ispunjavali uslove. Nisu ispunili glavni kriterij, a to je pad prihoda za 20 posto. To nisu bili teški uslovi za ispuniti. Ako nemate pad prihoda, nema potrebe da se subvencionira. Zakon je donesen radi ublažavanja posljedica, a ako nema pada prihoda, znači nije ni bilo posljedica", pojasnili su iz Ministarstva finansija FBiH za Radiosarajevo.ba.

Važenje "korona zakona" je isteklo.

Na realizaciju ovog zakona, te izjavu premijera FBiH Fadila Novalića da je pad GDP-ja kod nas među najmanjim u Evropi, reagirao je danas Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije BiH.

"Svu nesposobnost Vlade Fadila Novalića najbolje oslikava podatak da je od 488 miliona KM koje je Vlada FBiH rebalansom budžeta osigurala za primjenu famoznog korona-zakona utrošeno samo 90 miliona KM", saopćili su iz Nezavisnog bloka.

Naveli su da su bili protiv ovog zakona jer je bilo jasno da sredstva, zbog katastrofalnih kriterija, neće biti usmjerena u i realizirana u podršci privredi.

Obradović je izjavio da "s jedne strane imate Fadila Novalića koji se javno hvali da je pad BDP-a u FBiH među najmanjim u Evropi i to predstavlja kao uspjeh".

"Pad BDP-a je mali jer je naša ekonomija mala, sa uništenom industrijom i brojnim problemima. Nema više šta da padne, dragi Fadile.

A s druge strane imate vrhunac nesposobnosti Vlade Fadila Novalića jer je u stanju realizirati samo 18 posto sredstava koji su bili namjenjeni privredi. Dok poduzetnici zatvaraju firme, obrte, dok su hoteljerstvo i turizam na izdisaju, sredstva od podrške privredi biće vraćena u budžet, tj. na dnevnice, putne troškove, nabavku automobila, finansiranje političkih stanaka", kazao je Obradović.

Saopćio je da svaka druga vizija Novalića (SDA), kao i premijera RS Radovana Viškovića (SNSD) i Zorana Tegeltije (SNSD), predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, završava na novom zaduženju.

"Hitno nam treba novi zakon o podršci privredi, bez kojeg nećemo imati gdje više padati", stava je Obradović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije