Ističe korona zakon, a novca za doprinose još nema: Sve je na "ako bog da"

M. R. S.
Ističe korona zakon, a novca za doprinose još nema: Sve je na "ako bog da"
Foto: Facebook / Ejub Kučuk

Stanje nesreće, proglašeno zbog pandemije novog soja koronavirusa, ukinuto je u Federaciji BiH s jučerašnjim danom.

To za privredu znači da će još 60 dana važiti Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom.

Međutim, ova dva mjeseca važenja ne odnose se na subvencioniranje doprinosa, koje je bilo jedan od osnovnih zahtjeva i vapaja poslodavaca, posebno malih biznisa.

Ukidanje stanja nesreće, prema članu 4. ovog zakona, znači da će se iz federalnog budžeta za radnike firmi pogođenih pandemijom plaćati doprinosi još za ovaj mjesec. Barem na papiru. Na terenu je drugačije jer još niko nije dobio ni marku.

„Rok za apliciranje za doprinose za april bio je 29. maj. Novac još nikome nije ni odobren. Mi smo aplicirali među prvima, a nikakav odgovor nismo dobili. A isplatili smo plaće i doprinose za maj. Prijave za maj se podnose do 10. juna. Korona zakon važi 60 dana za druge stvari, ali za subvencioniranje doprinosa još ovaj mjesec. Većina nije dobila ništa ni od kantona i općina“, rekao je za Radiosarajevo.ba Ejub Kučuk, poduzetnik, marketinški ekspert i pokretač inicijative “Glas malih biznisa” koja okuplja oko 40.000 obrtnika i malih privrednika.

Zakon, čije je usvajanje kasnilo i na snagu je stupio tek početkom maja, predviđa da subvencija doprinosa počinje od aprila i obuhvata još mjesec nakon prestanka stanja nesreće. Indikativno je da je odlučeno da stanje nesreće prestane s 31. majem, a ne 1. junom.

„Cilj im je bio obustaviti stanje nesreće prije kraja mjeseca da ne bi išla subvencija i za juli“, stava je Kučuk.

Istakao je da je pitanje kada će privrednici dobiti ovaj novac s obzirom da sredstva koja je BiH dobila od Međunarodnog monetarnog fonda još nisu oslobođenja zbog spora u Vijeću ministara BiH, a upravo dio tog novca ide u fond iz kojeg se trebaju plaćati doprinosi.

Državu nije briga za privredu, i nisu u pitanju samo doprinosi. Za tri mjeseca korone nema nikakvog plana djelovanja nakon pandemije. Sve je na 'ako bog da'. Nema ni plana za privlačenje domaćih turista, plana da se potakne potrošnja, ničega. Čeka se čudo, a problemi i pad privrede tek slijede. Dok je bilo stanje nesreće ljudi su funkcionisali na minimumu troškova, a sada treba raditi s punim troškovima, sa sto posto kirija, plaća...“, upozorio je Kučuk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije