Novalić: Korist od "antikorona" zakona će imati 350.000 radnika u realnom sektoru

Fena
Novalić: Korist od "antikorona" zakona će imati 350.000 radnika u realnom sektoru
Foto: Vlada FBiH / Fadil Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio je delegatima u Domu naroda koji su danas podržali tzv. Antikorona zakon, čime je omogućena finansijska pomoć radnicima ugroženih firmi.

"Projekcije koje je napravilo Ministarstvo finansija kažu da korist od ovoga zakona može očekivati oko 350.000 radnika u realnom sektoru do kraja pandemije. Tačno je da smo mogli i brže donijeti zakon, ali podsjećam da u Federaciji, za razliku od manjeg bh. entiteta, nismo suspendirali Parlament. Štaviše, inkorporirali smo neke od stavova parlamentaraca u zakon, te ga u konačnom tekstu učinili boljim", navodi Novalić.

Nakon ovih mjesec i po dana, Vlada FBiH je što kroz ovaj zakon što kroz druge odluke donijela čitav niz mjera koje olakšavaju privredi pritisak krize.

"Spomenut ću samo najvažnije. Platit ćemo, dakle, doprinose radnicima ugroženih firmi. Neće biti smanjenja penzija ni invalidnina. Upostavili smo Garantni fond za kreditnu podršku firmama, kako bi se povećala likvidnost u privredi. Napravili smo značajna poreska i druga rasterećenja. Ukinuli smo zateznu kamatu firmama, ako kasne sa uplatom javnih prihoda. Ukinuli smo im kamatu i zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima. Oslobodili smo ih obaveze plaćanja akontacije poreza na dobit i dohodak od samostalne djelatnosti. Donijeli smo poseban zakon kojim se regulišu sudska postupanja i rokovi, osim hitnih postupaka. Smanjili smo cijenu zakupnina poslovnih prostora u vlasništvu FBiH. Isplatili smo 8 miliona poticaja za 3.000 poljoprivrednika, za proljetnu sjetvu. Produžili smo rokovi za podnošenje poreskih prijava (dobit i dohodak). Donijeli smo odluku kojom smo utvrdili pravednu maržu za cijene nafte", ističe premijer Novalić.

Vlada je, naglašava, poduzela i čitav niz mjera preko javnih preduzeća. BH Telecom i Elektroprivreda su uveli privremene mjere tolerancije za kašnjenje u plaćanju računa.

"Naši rudnici i elektrane osiguravaju redovno snadbijevanje električnom energijom. Međunarodni aerodrom je osigurao podršku humanitarnim aktivnostima, te nesmetan protok posebnih intervencija za kretanje ljudi i roba zračnim putem. Osigurali smo preko Željeznica neometan dovoz pšenice. Federalne robne rezerve su pune i spremne u slučaju potrebe. U saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu pokrenuto je uspostavljanja sistema monitoringa i evaluacije mjera Vlade. Već smo uspostavili sistem praćenja mjera u okviru BiH na svim nivoima vlasti, ali i u susjednim zemljama. Ocjene da je neko u BiH poduzeo bolje mjere od Vlade FBIH su neozbiljne, pokazalo se to na primjeru zdravstva, pokazat će se uskoro i na polju ekonomije. Ova Vlada je ozbiljna i nama je cilj da pravimo realne stvari, a ne lažnu percepciju koja je začas sruši kao kula od karata, ako nema realno utemeljenje", zaključuje federalni premijer Fadil Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije