SDA: Puna podrška Novaliću, odbiti ucjene za aranžman sa MMF-om

Radiosarajevo.ba
SDA: Puna podrška Novaliću, odbiti ucjene za aranžman sa MMF-om
Foto: Vlada FBiH / Fadil Novalić

Iz Stranke demokratske akcije poručuju kako daju punu podršku premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i njegovim aktivnostima u vezi postizanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Nikakve ucjene i obmane u vezi sa raspodjelom sredstava, kojima ovih dana svjedočimo, ne mogu i neće proći. Neprihvatljiv je i pokušaj da se u aranžman sa MMF-om uključe kantoni, što zagovaraju HDZ i njihov ministar u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda", naglasili su u saopćenju iz SDA.

"Podsjećamo da je premijer Novalić, kao član Fiskalnog vijeća, već potpisao Pismo namjere kojim se omogućava povlačenje sredstava MMF-a, te da su to učinili i predstavnici sa državnog nivoa i iz entiteta RS", saopćili su.

Ističu kako je novac od MMF-a neophodan Bosni i Hercegovini, svim njenim narodima i građanima.

"Zbog toga pozivamo članove Fiskalnog vijeća iz HDZ-a da prestanu sa politiziranjem, da stave svoje potpise na Aranžman i omoguće da bh. ekonomija dobije prijeko potrebna sredstva", kazali su.

"Također, HDZ i Bevanda bi trebali znati da po Ustavu ne postoji nikakav 'tehnički mandat' premijera Federacije. To što je Vlada FBiH iz prošlog mandata nastavila da radi u istom sastavu, posljedica je upravo odbijanja HDZ-a da se završi formiranje vlasti u FBiH po rezultatima posljednjih izbora. Da se to i desilo, Novalić bi ponovo bio premijer, kao što je i sada", saopćili su iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije