Doktor Stevanović riješio dilemu: Da li komarci prenose koronavirus?

Radiosarajevo.ba
Doktor Stevanović riješio dilemu: Da li komarci prenose koronavirus?
Foto: Kurir.rs / Goran Stevanović

Na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba doktoru Goranu Stevanoviću je postavljeno i pitanje o tome da li komarci prenose koronavirus.

"Što se tiče transmisije, ovaj korona virus kao dobar deo virusa iz te porodica je primarno virus koji ima domaćina u životinji. Komarac je prenosilac mnogih bolesti, mnogi su prisutni kod nas, ali u ovom trenutku nije dokazano da komarac može biti vektor za ovaj virus", objasnio je dr. Stevanović.

Vrijedi napomenuti da je, novi soj koronavirusa je respiratorni virus koji se prvenstveno širi kapljicama oslobođenim iz dišnog sustava, odnosno oslobađaju se kašljanjem, kihanjem, govorom, sekretom iz nosa i slinom.

Znači, izvor infekcije su zaraženi pacijenti (simptomatski i asimptomatski), a put prijenosa bliski kontakt s izlučevinama dišnog sustava zaražene osobe.

Da biste se zaštitili izbjegavajte bliski kontakt s drugim osobama, često perite ruke vodom i sapunom te dezinficirajte ruke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije