State Department: Rusija se izravno miješala u izbore u BiH

Radiosarajevo.ba
State Department: Rusija se izravno miješala u izbore u BiH
Arhiv / State Department

Centar za globalno istraživanje State Departmenta nedavno je objavio izvještaj koji u sebi sadrži mnogo šokantnih detalja.

Kako se tamo navodi, Sjedinjene Američke Države (SAD) su ušle u trag subverzivnim radnjama koje su stizale iz Rusije, a kojima je primarni cilj bilo stvaranje i širenje lažnih informacija koje bi u krajnjoj liniji oslabile ruske kako političke tako i vojne te ekonomske neprijatelje, ali i njihove saveznike.

U dokumentu se navodi kako je, između ostalog, zvanični Kremlj širio dezinformacije oglašavanjem koje finansira država, upotrebom anonimnih izvora, zloupotrebom društvenih mreža i dezinformisanjem u online prostoru.

Čitav niz web stranica i organizacija pod kontrolom zvaničnog Kremlja, uključujući i stranicu Fondacije strateške kulture i istraživačkog centra Katehon, nabrojano je u izvještaju navedenog centra.

Interesantno je da je Katehon osnovao i da je njegov glavni mecena (donator) ruski milijarder Konstantin Valerevich Malofeev, inače blizak predsjedniku Putinu i čovjek koji je na crnoj listi SAD-a i Evropske unije.

On je, kako se navodi u izvještaju, bio uključen u aneksiju Krima, u neuspjeli državni udar u Crnoj Gori 2016. godine, ali i u izbore u BiH.

Cijeli izvještaj State Departmenta možete pročitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije