State Department o Mostaru: Politička hrabrost i liderstvo Izetbegovića i Čovića

Radiosarajevo.ba
State Department o Mostaru: Politička hrabrost i liderstvo Izetbegovića i Čovića

Grad Mostar i cijela Bosna i Hercegovina značajno će profitirati od ovog napretka. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pokazali su liderstvo i političku hrabrost u nastojanju za neophodnim kompromisom, navodi se u saopćenju koje je danas objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (State Department).

Sjedinjene Američke Države pozdravile su jučerašnji dogovor između SDA i HDZ-a u BiH da obnove pravo Mostaraca na izbor lokalne vlasti i okončaju zastoj u provođenju lokalnih izbora, koji traje 12 godina.

Sjedinjene Američke Države, navodi se, također pozdravljaju naporan rad lokalnih odbora dviju stranaka i duh saradnje u kojoj su pristupili pregovorima.

"Kompromis postignut pregovaranjem je osnovna karakteristika uspješne demokratije. Nadamo se da će dostignuće biti prva među mnogim akcijama za osnaživanje građana Bosne i Hercegovine dok zemlja napreduje na putu ka euroatlantskim integracijama", istakli su iz State Departmenta.

Sjedinjene Američke Države, navodi se na kraju, raduju su na "učestvovanju u naporima za promatranje izbora u Mostaru ove jeseni i slave neotuđivo pravo ljudi da biraju svoje vođe".

Podsjetimo, i Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, pozdravio je sporazum koji je potpisan u Mostaru.

“SAD pozdravljaju današnji sporazum koji je okončao blokadu za održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina”, rekao je Nelson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije