State Department izrazio podršku Schmidtu i korištenju bonskih ovlasti

3
Radiosarajevo.ba
State Department izrazio podršku Schmidtu i korištenju bonskih ovlasti
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Christian Schmidt

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju potez Vijeća sigurnosti UN-a da jednoglasno obnovi mandat operaciji EUFOR-a Althea, objavio je danas glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

"Ukorijenjena u Daytonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a Althea ključna je za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", napisao je Price.

Napomenuo je kako je OHR - civilna misija koja odgovara EUFOR-u Althea.

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

"Ured visokog predstavnika je civilna misija koja odgovara EUFOR-u ALTHEA. Također igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržavanju vladavine prava i pomaganju u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedio napredak Bosne i Hercegovine na njenom odabranom euroatlantskom putu.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu sposobnost da vrši sva potrebna ovlaštenja, uključujući Bonske ovlasti, sve dok se ne završi Agenda 5+2 i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku. Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije moglo čuti visokog predstavnika Schmidta tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604.

Podsjetimo, jučer je u New Yorku održana sjednica Ujedinjenih nacija na kojoj je usvojena Rezolucija o BiH, što znači da EUFOR ostaje u našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije