Američki portal: EUFOR pod hitno pojačati, jak kontingent rasporediti u Brčko

1
Radiosarajevo.ba
Američki portal: EUFOR pod hitno pojačati, jak kontingent rasporediti u Brčko
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Portal Justsecurity.org, koji je uticajan među američkim političarima, posebno poslanicima Senata i Predstavničkog doma Parlamenta Sjedinjenih Američkih Država, objavio je duži tekst u kojem pozivaju na odlučnu akciju u BiH.

Autori teksta Kurt Bassuener i Senada Šelo Šabić ističu da su dosadašnji odgovori ne samo administracije predsjednika Joea Bidena, već i Evropske unije i NATO-saveza bile – mlake!

"Milorad Dodik, bosanski Srbin, član tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavio je 14. oktobra da će pokrenuti akcije za demontažu državnih institucija, za koje netačno tvrdi da ih je jednostavno nametnuo visoki predstavnik. On je posebno naveo oružane snage, policiju i obavještajne agencije, državnu poresku upravu, državni sud i brojna druga tijela Bosne i Hercegovine.

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

Od svog dolaska na vlast 2006. godine u entitetu bosanskih Srba, Republici Srpskoj (RS), Dodik je ove institucije okarakterizirao kao rezultat „pravnog nasilja“ nad RS, koja čini nešto manje od polovine BiH. Iako je visoki predstavnik imao ključnu ulogu u razvijanju zamaha za nove državne institucije, većina je uspostavljena međuentitetskim sporazumom s neznatno većom Federacijom BiH, a kasnije je izglasana u državnoj Parlamentarnoj skupštini BiH (uključujući glasove Dodikove stranke). Radnja jednog od parlamenata tih entiteta da opozove te odluke bila bi stoga nezakonita i neustavna.

Dodik je, dodatno podižući tenzije, rekao da će, ako NATO “intervenira” u RS protiv njegovih akcija, pozvati svoje “prijatelje” (podrazumivajući Srbiju i Rusiju) da pomognu”, upozoravaju autori.

Izraz je implicirao da NATO nema pravo da bude u RS (i ostatku BiH), autoritet koji Dayton jasno zacrtava. Kasnije tokom dana, izjavio je da će, kako bi se obračunao sa (ujedinjenim) oružanim snagama BiH, opkoliti kasarne na način na koji su to učinile snage Teritorijalne odbrane Slovenije s Jugoslavenskom narodnom armijom 1991. – prisiljavajući ih da se povuku nenaoružane. Međutim, greškom je dao datum kao 1992. – godinu početka rata u BiH.

Bassuener i Šelo Šabić ističu i da je dan kada je Dodik objavio svoje opasne namjere, očito, pomno odabran, prenosi Hayat.

Na isti dan, 30 godina ranije njegov prethodnik “Radovana Karadžića u skupštini Socijalističke Republike BiH upozorio je Bošnjake (tada su se zvali Muslimani) na potencijalni nestanak ako nastave s traženjem nezavisnosti od Jugoslavije koja se raspada”.

"Bio je to Karadžićev poznati govor o “autostradi pakla”. On sada služi doživotnu kaznu u britanskom zatvoru zbog genocida i niza drugih ratnih zločina, kao rezultat suđenja pred međunarodnim tribunalom.

Dodik je po njemu nazvao školu na Palama, Karadžićevoj ratnoj “prijestonici” u blizini Sarajeva, a u svoj kadar kao savjetnike doveo osuđene ratne zločince koji su odslužili kaznu", navodi se u tekstu. 

Oni dalje prenose i izjavu trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je izjavio da će državne institucije, ako međunarodni akteri ustanu u odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, ustati u odbranu.

Autori teksta objavljenog na Justsecurity.org posebno upozoravaju i da bi “svako suočavanje između RS i snaga iz države ili Federacije bilo bi gotovo nasilno, čak i ako nema namjere da dovede do neprijateljstava”. Ističu da Dodik, stalnom zapaljivom retorikom, nastoji radikalizirati stanovništvo i naći opravdanje za “formalni oružani odgovor”.

Navode i da se opasno zakasnilo s opcijom da NATO preuzme mandat EUFOR-a, isključi se UN.

Predlažu, stoga, da se EUFOR pod hitno pojača trupama, te da se jak kontingent rasporedi u Brčkom, kako bi se odvratile ratne namjere Dodika (i Čovića).

To bi Dodiku i politički slomilo kičmu, što bi narušilo njegov kredibilitet jer se bori protiv sve glasnijeg nezadovoljstva javnosti zbog produbljivanja duga entiteta RS – navode Bassuener i Šelo Šabić.

Podsjećaju i da Aneks 1A Dejtonskog sporazuma daje mandat NATO-u da se brine o stabilnom i sigurnom okruženju sve dok odgovarajuće bh. institucije ne budu u stanju preuzeti tu ulogu.

Šelo Šabić i Bassuener ističu i da su sve glasniji zahtjevi u institucijama EU da se odlučno djeluje. Navode i istup poslanice Evropskog parlamenta iz stranke Zeleni Njemačke, Viole von Cramon, koja je pozvala na oštre sanckije protiv Dodika i njegovih pristaša i aaveznika, te slanje velikih pojačanja EUFOR-u.

Cijeli tekst možete pogledati i pročitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije