Kako je EUFOR "preuzeo nadležnost" nad nebom iznad Jahorine: Opomena Dodiku i RS-u

6
Faruk Vele
Kako je EUFOR "preuzeo nadležnost" nad nebom iznad Jahorine: Opomena Dodiku i RS-u
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vježbe MUP-a RS na Jahorini

EUFOR je danas iznenada "preuzeo nadležnost" nad nebom iznad Jahorine, gdje se održavala policijska vježba Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Jedan se zato nije digao...

Helikopter MUP-a RS ostao je pomirljivo - na zemlji, dok je EUFOR-ov avion u stilu "partizanske eskadrile" šarao nebo nad Bosnom. U isto vrijeme na nebu se našao i jedan helikopter MUP-a RS, pa su u jednom trenutku imali i "bliski susret".

Za to vrijeme Jahorinom su odjekivala paljba između pripadnika MUP-a RS i zamišljenih terorista...

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Pred policajcima, specijalcima - koje je nešto prije toga pozdravio sa "Pomoz' Bog, junaci", a oni uglas odgovorili "Bog ti pomog'o" - ministar unutrašnjih poslova entiteta RS Dragan Lukač se požalio na poteze EUFOR-a, te najavio da će tražiti odgovore.

"Da naglasim jednu stvar, koju ste i sami primijetili. Da je bilo nekorektno od EUFOR- što su se pojavili s avionom, potpuno nenajavljeno, da vide šta se dešava. Iz tog razloga moglo je doći do incidentnih situacija u vazduhu... Ali dobro, o tome ćemo pričati sa njima direktno... ", rekao je pomalo iznervirani Lukač okupljenim policajcima.

Osvrnuo se, također, i na izvještaje koje su prethodnih dana ukazivali na indikativnost mjesta i vremena održavanja ovakve vježbe.

"Ono što čujete sa strane, što dolazi, zbog ove vježbe koju danas održavamo, nemojte da obraćate pažnju. Mi radimo sve u skladu sa zakonom, radimo sve u skladu sa našim zakonskim propisima, u skladu sa svojim mogućnostima, ovo je jedna o dobrih stvari koje Ministarstvo unutrašnjih poslova radi", dodao je Lukač.

Novinari su tako i saznali da ono što se dešavalo na nebu iznad Jahorine, a čemu su mogli i svjedočiti, nije dio nekog uigranog manevra, već, po svemu sudeći, poruka, ferman...

Na pitanje novinara o čemu se, zapravo, radilo Lukač je kazao:

"Imali ste priliku da vidite da se pojavio EUFOR-ov avion koji je nadletio 5-6 puta s namjerom da vidi šta se dešava. Mislim da su trebali da nešto tako najave obzirom da su znali za održavanje vježbe. Iz tog razloga nismo digli jedan helikopter kako ne bi napravili neku incidentnu situaciju... Nije bilo potrebe to da rade. Ovdje ima ljudi koji su predstavnici EUFOR-a koji se nalaze zajedno sa nama. Mi apsolutno ništa ne krijemo. Sve što su mogli da vide iz vazduha, mogli su da vide i ovdje sa zemlje. Mogli su da budu ovdje prisutni. Na kraju, i vi ćete sve da snimite i prenesete u eter", objasnio je Lukač.

Naravno da su predstavnici EUFOR-a mogli doći, a i došli su na Jahorinu, čemu je svjedočila i ekipa portala Radiosarajevo.ba.

Upravo zato nema nikakve sumnje da je nadlijetanje koje danas izvršio avion EUFOR-a nad Jahorinom bila jasna poruka, pa i opomena vlastima Republike Srpske i lideru vladajućeg SNSD-a Miloradu Dodiku da neće biti tolerirano ništa što bi moglo voditi narušavanju mira i sigurnosti u našoj zemlji.

Poruka je, kako se moglo i vidjeti tako i, shvaćena.

A neke ptice nikad ne polete...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije