! / Snažne poruke Dodiku stižu iz RS i Srbije: Kocka se Milorad i oni koji ga podržavaju

23. 10. 2021. u 10:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i vlast bh. entiteta Republike Srpske se kockaju sa Republikom Srpskom, ukazano je u emisiji Izazovi, koja je prikazana na BN televiziji.

Ovo je najveća kriza Republike Srpske, smatra i Željko Avramović, analitičar iz Beograda.

"Ovdje se Republika Srpska stavlja na kocku sa krajnje neizvjesnim ishodom", navodi Avramović, te dodao:

"Sviđalo se to nama ili ne, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država i šta god Narodna skupština Republike Srpske odluči na narednoj sjednici, Bosna i Hercegovina će ostati međunarodno priznata država, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda".

Prema njegovim riječima, "Srbi 1991. godine nisu imali šta da izgube, a danas Srbi imaju Republiku Srpsku i imaju šta da izgube".

"Danas kockanje nije poželjno", kazao je.

Prof. dr Vladimir Lukić, nekadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske i jedan od učesnika mirovnog pregovora u Dejtonu, rekao je da je bh. entitet Republika Srpska priznata Dejtonskim sporazumom, a da danas o ratu priča Dodik "koji rata nije ni vidio".

"Neki se tako igraju rata kao da je zabava. Bojim se da oni koji pričaju o ratu nisu rat ni vidjeli", rekao je Lukić, te dodao da pod tim misli, prije svega, na Dodika.

On smatra da se vlast kocka i "sa Republikom Srpskom i sa narodom".

"Kocka se Dodik i oni koji ga podržavaju. Nema on podršku svjetskih sila. Šta je podrška jednog ambasadora. Zavisi o kom se radi i ko je ta podrška", rekao je Lukić.

Komentarišući pjevanje Dodika u Predsjednistvu BiH, sagovornici u emisji Izazovi su ocijenili da je to ekscesna situacija koja nije viđena ni u jednoj instituciji u svijetu.

Prof. dr Petar Kunić, doktor pravnih nauka, navodi da je i to pokazatelj da Dodik traži različite sadržaje da opstane vlasti.

"Ozbiljni podaci govore da se približava kraj njegove vlasti", rekao je Kunić i dodao da ne vjeruje da će Dodik to primiti pod nekim lakim okolnostima.

Avramović smatra da sva tri člana Predsjedništva svojim istupima brukaju sva tri naroda.

"U bilo kojoj normalnoj i demokratskoj zemlji nijedan od ove trojice ne bi bio izabran za predsjednika kućnog savjeta u zgradi koja ima tri stana, a kamoli za najvišu funkciju u državi. Njihove izjave i ponašanje su sve samo ne nešto što priliči nekome ko pretenduje da vodi zemlju i odlučuje o sudbini miliona ljudi", rekao je Avramović.

Komentarišući Dodikovo ponašanje, Avramović je rekao da je "red da godinu dana pred penziju, čovjek malo i otpjeva".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)