Dodik danas u Beogradu: Nazire li se kraj političke karijere pred sankcijama SAD i EU?

8
Radiosarajevo.ba
Dodik danas u Beogradu: Nazire li se kraj političke karijere pred sankcijama SAD i EU?
Foto: RSE / Dodik, Vučić i Vulin

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je jučer da će na današnjem sastanaku u Beogradu upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim razvojem situacije u BiH.

Dodiku odavno Sjedinjene Američke Države prijete sankcijama. Kako se situacija zakuhava, sankcije su i sve očiglednije.

Zbog toga, izglednim se čini i da će Dodik sam spustiti loptu, ali i glavu pred Vučićem.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Ono što posebno zabrinjava je njegova jučerašnja izjava uoči odlaska u Srbiju, jeste secesionistička politika Milorada Dodika, koja ugrožava interese svih njenih građana.

Ako uzmemo u obzir da je jedva prošao većinu Nacrt zakona o agenciji, još ako dodamo Srbe koji žive u Federaciji BiH i njihove interese, onda Dodik u ovom trenutku predstavlja političku manjinu u cijeloj BiH.

Napomenuo je kako je bolje da ode časno i dostojanstveno.

" Јa sam čovjek koji je uložio svoj politički život u ovo. Čujem danas svašta o sebi, a bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bih se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, 'tetoši' neke Srbe ovdje, podvaljuje i pokušava da nam nametne rješenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi muslimansku državu, kojom su veoma zadovoljni u Sarajevu (Dodik već duže vrijeme Bošnjake naziva muslimanima što ima izuzetno opasnu pozadinu, op. ur.)", napomenuo je Dodik.

Ono što zabrinjava je da bi Dodik sve Bosance sveo na Bošnjake, a Bošnjake na muslimane.

Dodik kaže da razumije šta Srbija može da učini, a šta ne, te da od Vučića ne traži podršku u cijelosti, ali očekuje razumijevanje koje mora da postoji.

Osim Amerike, jasno je da međunarodna zajednica već neko vrijeme Dodika drži na oku i razmišlja o najbezbolnijem načinu njegove smjene.

Lider SDS Mirko Šarović čak nije isključio ni mogućnost smjene Milorada Dodika, dovodeći to u vezu upravo sa sjednicom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"Priprema se teren za tako nešto. Prije svega, sačekat ćemo jednu ozbiljnu raspravu u Vijeću sigurnosti sada u oktobru. Od te rasprave zavisi budući status gospodina Schmidta, tu će biti njegov izvještaj. Iza toga imamo istek mandata EUFOR koji treba da se produži, rade se razne zakulisne igre", rekao je Šarović.

To je najbolje objasio hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je jučer podvukao da europski lideri poput Angele Merkel i Josepa Borrella ne odobravaju nikako Dodikove poruke.

Evidentno je da se Dodik boji i bilateralnih sankcija Europske unije, koje bi totalno ugrozile ekonomiju.

"Onda bi ga ljudi u RS i motkom otjerali", smatraju analitičari koji odlično poznaju političke prilike u BiH. 

Dok se čekaju i prvi konkretni potezi visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, grupa građana organizovat će u ponedjeljak mirne proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Od visokog predstavnika Christiana Schmidta traže da reaguje i zaštiti ustavno-pravni poredak BiH.

Krajnje je vrijeme...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije