Lukač odgovorio na pitanje da li Dodiku okreće leđa: Ja sve radim otvoreno...

4
F. V.
Lukač odgovorio na pitanje da li Dodiku okreće leđa: Ja sve radim otvoreno...
PrtScr / Dragan Lukač

U sjeni današnje policijske vježbe MUP-a RS i pojavljivanja aviona EUFOR-a na nebu iznad Jahorine, ostao je jedan događaj s možebitnom političkom pozadinom.

Mediji bliski vlastima u RS-u napravili su svojevrsnu "sačekušu" ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču te na određen način tražili njegovo izjašnjenje o lojalnosti članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku.

Najprije je na postavljeno pitanje da li je tačno da se pojedini ministri u Vladi RS ne slažu s "izradom novih zakonskih rješenja o vraćanu nadležnosti Republici Srpskoj", na šta je Lukač odlučno rekao da to pitanje treba uputiti ministrima koji kažu da nisu saglasni.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Potom je uslijedio dovođenje u vezu jučerašnjeg sastanka kojeg je Lukač imao s predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i činjenice da se Dodik u isto vrijeme žalio da su američke prijetnje – siledžijske. Isto je, naime, dovelo do različitih komentara, pa i onih da okreće Dodiku leđa.

"Ja nikome ne okrećem leđa, niti udaram u leđa. Ono što radim, radim otvoreno i svoje mišljenje iznosim otvoreno, a ne iza leđa i po kuloarima... Moje mišljenje neće biti bilo gdje iza leđa, priče po kuloarima, već će biti otvoreno prema medijima kada budem imao potrebu da nešto kažem. Nema nikakvih priča", kazao je Lukač novinarima na Jahorini.

Dodao je da je on član Vlade RS i da radi sve ono što Vlada donese na svojim sjednicama.

"To što opozicija priča svoje priče, oni imaju pravo na svoje mišljenje i svoje konstatacije u političkom životu", rekao je.

Zato je, na koncu, uslijedilo možda i ključno pitanje - da li podržava zabranu rada Države agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) na prostorima RS-a.

"To su sada subjektivna pitanja. Ovdje se na radi o tome da li ja podržavam nešto ili ne. Čuli ste stav RS-a, čut ćete i stav Narodne skupštine RS. Moja obaveza je da poštujem obaveze koje donese NSRS, i tako ću se ponašati", zaključio je Lukač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije