BiH / Staša Košarac: Protesti nisu rješenje

28. 12. 2020. u 14:21:00 AA

Shares: 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) Staša Košarac poručio je danas da je primarna politika Vijeća ministara BiH i njega zaštita domaće proizvodnje i da protesti nisu rješenje.

Stotine traktora i privatnih vozila danas je parkirano na parkingu kod Carinskog terminala Gradiška, a okupljeni poručuju da konačno treba početi kontrolisati uvoz i da proizvode nemaju kome prodati, jer nisu konkurentni.

Košarac je kazao da je u 2020. godini uvoz goveđeg mesa u BiH manji za oko 5.000 tona u odnosu na 2019., svinjskog mesa za preko 3,5 miliona kilograma, a mlijeka za više od 85 miliona kilograma.

Osim što je smanjen uvoz mesa, naveo je, nije došlo do pada rasta u proizvodnji osnovnih elemenata niti je smanjena proizvodnja da bi se moglo opravdati uvođenje zaštitnih mjera.

"Nije došlo do smanjenja proizvodnje da bi se opravdalo uvođenje zaštitnih mjera. Imamo konstantnu komunikaciju entitetskih ministarstava i saglasnost da nema elemenata za uvođenje zaštitnih mjera te da stanje na tržištu nije alarmantno, odnosno da nema prekomjernih viškova, su stavovi nadležnih entitetskih tijela. Shvatamo da je otkupna cijena problem, ali Ministarstvo vanjske trgovine niti na nivou entiteta niti na nivou BiH ne može utvrditi cijene i posredovati tom obligacionom odnosu između primarnog i mesoprerađivača", pojasnio je Košarac.

Prema njegovim riječima, primarna politika Vijeća ministara BiH i njega jeste zaštita domaće proizvodnje.

"Smatram da protesti nisu rješenje", poručio je Košarac.

Kako je kazao, u vrijeme pandemije je s istim tim predstavnicima poljoprivrednih proizvođača imao nekoliko sastanaka. Podsjetio je da su pripremili odluku o praćenju stanja na tržištu poljoprivrednih, prehrambenih proizvoda i mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

"Žao mi je, osam godina je ova odluka stajala u ladicama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Ovo je osnova da ukoliko nadležne institucije utvrde da postoje viškovi, možemo pokretati procese pregovaranja s Evropskom komisijom i drugim institucijama na temelju SSP-a", pojasnio je Košarac.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)