Izglasano: Staša Košarac ostaje ministar

Radiosarajevo.ba
Izglasano: Staša Košarac ostaje ministar
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD).

Od prisutnih 39, „za“ je glasalo 13 poslanika, 15 ih je bilo protiv, a 11 suzdržano.

Inicijativa za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića (Ujedinjena Srpska) dobila je opću, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova, tako da će biti upućena Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Za smjenu Siniše Ilića, zamjenika ministra civilnih poslova, glasalo je 16 poslanika, 14 ih bilo protiv, a devet suzdržano.

Podsjetimo, Predstavnički dom je razmatrao zahtjeve za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH. Zahtjeve su uputili poslanici: Predrag Kojović (NAša stranka), Aida Baručija (Nezavisni blok), Mirjana Marinković- Lepić (Naša stranka), Damir Arnaut (Klub Naša stranka/Nezavisni blok), Mirko Šarović (SDS), Dragan Mektić (SDS), Mira Pekić (PDP), Branislav Borenović (PDP), Nermin Nikšić (SDP BiH), Saša Magazinović (SDP BiH), Zukan Helez (SDP BiH) i Nada Mladina (SDP BiH).

U obrazloženju incijative za smjenu ministra Košarca se navodi da je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u FBiH i vanrednog stanja u RS ministar Staša Košarac prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Federalni štab civilne zaštite.

Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem ovaj ministar prekšio zakone koji su na snazi za vrijeme stanja nesreće/vanrednog stanja, zloupotrijebio je svoj položaj i funkciju ministra za nesmetano kretanje u vrijeme policijskog časa.

Za zamjenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića se navodi da je u vrijeme vanrednog stanja u RS, u noćnim satima tokom vaskršnjih praznika organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Republički štab za vanredne situacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije