Staša Košarac: Moramo omogućiti normalan rad bh. proizvođačima

N. Ka.
Staša Košarac: Moramo omogućiti normalan rad bh. proizvođačima
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je održao sastanak sa predstavnicima najvećih domaćih kompanija koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa.

Košarac je nakon sastanka sa predstavnicima kompanija kazao da je prioritet u njegovom radu zaštiti domaću proizvodnju, što je i stav Vijeća ministara BiH.

"Naša uloga je da omogućimo normalan rad bh. proizvođačima. Činjenica je da je pandemija COVID-a ostavila posljedice, te da naši proizvođači imaju problem. Naša je obaveza da integrišemo prerađivačke kapacitete u našoj zemlji.

Zamolili smo predstavnike da prestanu sa uvozom na 30 dana, što bi dovelo do smanjenja viškova naših proizvođača i tako omogućimo tjesniju saradnju Naravno očekujemo da će nastaviti promet sa Turskom, što će pomoći u razvoju naših kapaciteta. Cilj na je i otvaranje novih tržišta, kao što je tržište EU o čemu smo već razgovarali sa Johannom Sattlerom", rekao je Košarac.

On je kazao da se razgovaralo i o potencijalnim finansijskim mjerama ukoliko ne bude efekata ovih dogovora.

"Ono što ćemo u narednom periodu uraditi je sastanak sa velikim trgovačkim lancima da domaća proizvodnja bude zastupljena na policima blizu 50 posto. To bi bio nastavak dobrih politika koju vode entitetska tijela", poručio je Košarac.

Na pitanje novinara koliko domaća proizvodnja može cijenom biti konkuretna uvoznoj robi, ministar Košarac je istaknuo da u ovom periodu cijena ne može biti nešto što treba da bude limitirajuće u sponi proizvođača do prerađivača.

On nema informaciju da je negdje zabranjen izvoz iz naše zemlje i poručuje da svi imaju pravo da donose odluku u cijlju zaštite njihove domaće proizvodnje, pa tako i naša zemlja.

Trgovska gora

"Što se tiče Trgovinske gore nemam neke nove informacije osim što vidim izjave Hrvatskih zvaničnika.

Žao mi je što se dešavaju neodgovorni potezi pojedinaca, žao mi je što se ne kaže šta se treba promijeniti, jer ako je išta u BiH dogovoreno to je ekspertno tijelo za Trgovsku goru.

Ovo je pitanje zdravlja naših ljudi i to treba da nam bude cilj", zaključio je Košarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije