Staša Košarac o izvozu mesa u Tursku i zalihama za našu zemlju

Radiosarajevo.ba
Staša Košarac o izvozu mesa u Tursku i zalihama za našu zemlju
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Danas je održana 5. vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nakon sjednice je kazao da se ne može tačno precizirati koliko će trajati ova situacija, a ovrnuo se i na izjave Mirka Šarovića o izvozu mesa u Tursku.

"To je klasično politikanstvo, simptomatično je da u teškim trenutcima, kada treba da brinemo o zdravlju svakog čovjeka u BiH imamo plasiranje neistinitih vijesti. Vodimo računa je o domaćim kapacitetima. Briga nam je da obezbjedimo kapacitete mesa za unutrašnjih konzum za našu zemlju. Isto tako želimo da poštujemo i međunarodne ugovore, kao što je ugovor sa Turskom. Tako da ćemo voditi računa i o unutrašnjem konzumu i izvozu"; kazao je Košarac.

On je istaknuo da neće nikoga kritikovati niti favorizovati i dodao je i da su naslijedili model da samo jedna klaonica u BiH radi taj posao, a prema njegovim informacijama ima ih više u BiH.

"Onog trenutka kada dobijemo oficijelne podatke od nadležnih institucija o tome koje još klaonice ostvaruju mogućnost da rade ovaj posao, ako ispune sve uslove, uvest ćemo i njih"; rekao je Košarac.

Suština je da se obezbijedi razvoj kapaciteta u našoj zemlji.

"Identična je situacija i sa izvozom pilećeg mesa iz naše zemlje. Nije vrijeme da pričamo o ovome, ali u trenutku kada se Mirku Šaroviću raspada stranka(op.a. SDS), ne može da uđe u prostorije stranke u Bijeljini, on se navodno brine o bh. privredi", kazao je Košarac.

Svako šest sati dobijamo informaciju o eventualnim problemima u trgovini, već se uočavaju problemi.

"Osjetit će se problemi definitivno. Razvili smo grupu koja će se baviti posljedicama ove situacije, razgovarat ćemo sa entitetskim vlastima sve s ciljem da zaštittiom našu proizvodnju, ali i da osiguramo spoljno trgovinsku razmjenu", rekao je Košarac.

Bilo je priče na sastanku predstavnika privrednih komora o zabrani izvoza sredstava za dezinfekciju.

"Mislim da ćemo moramo voditi računa i o ovom segmentu. Nismo skloni još uvijek donositi takve odluke, ali ako bude bilo potrebe mi ćemo u skladu sa potrebama donositi odluke"; zaključio je Košarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije