Vijeće ministara BiH: Proglašeno stanje prirodne nesreće

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH: Proglašeno stanje prirodne nesreće
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / 5. vanredna sjednica VIjeća ministara BiH

Danas je održana 5. vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući VIjeća minsitara Zoran Tegeltija kazao je nakon sjednice da im je fokus eliminisanje posljedica koje izaziva novi soj koronavirusa, te su donijeli odluku o proglašenju prirodne nepogode. 

Usvojen je odluka o načinu rada Institucija BiH.

"Zakon u BiH je definisao postojanje koordinacionog tijela. Tačno je definisano ko ga čini, definisani su predstavnici pojedinih institucija. Na čelu tog tijela nalazi se Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH. Koordinaciono tijelo zaduženo je za saradnju i koordinaciju svih tijela koja rade na borbi protiv koronavirusa. Ovo će nam omogućiti bolju i adekvatiniju borbu", kazao je Tegeltija.

Kada je u pitanju odluka o propisivanju dodatanih uslova za ulazak stranaca u BiH, definisane su zemlje iz kojih građani ne mogu da uđu u našu zemlju,

"Napravili smo izuzettak da se mjere zabrane ulaska, ne odnose na vozače teretnih kamiona, pilota, odnosno svih službi koje se nalaze u avionskom saobraćaju. Za njih će biti poduzete dodatne mjere. Još jedan smo izuzetak napravili za diplomate koje su akreditovane u BiH".

Vijeće ministara je razmatralo i usvojene zaključke Predsjedništva BiH.

"Najveći izazov bit će izgradnja šatorskih karantina na graničnim prelazima za građane BiH. Drugi izazov će nam biti izmjena zakona o javnim nabavkama. Nalazimo se na samom početku borbe protiv poljedica koje izaziva ova epidemija", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je kazao da moraju raditi na čišćenju posljedica koje donese epidemija, te je istaknuo da smatra će koordinaciono tijelo uraditi dobar posao.

Na pitanje novinara o broju šatorskih naselja, te šta će biti sa ljudima koji dolaze na aerodrome Tegeltija je kazao da Minsitarstvo zdravstva priprema lokacije.

"Svi će biti u šatorskim naseljima. Kako sam rekao ministarstvo zdravlja priprema lokacije i broj koji će biti dovoljan. U ovom trenutku kada je u pitanju sjeverna granica BiH, bit će tri takva objekta. Kako trenutno stoji situacija neće biti potrebe za gradnju na granicama sa Srbijom, jer je tamo saobraćaj praktčino stao", isktanuo je Tegeltija.

On je potcrtao da svi inspektori na granicama moraju postupati isto prema svim građanima bez obzira iz kojeg entiteta dolaze.

"Suviše smo otvoreni, suviše smo zavisni o saobraćaju i suviše nam ljudi žive sa jedne i druge strane i mi ne možemo zatvarati još uvijek granice. Mi ni jednu odluku nećemo donijeti jednostrano. Bilo je zahtjeva da se zatvore granice, ali takva odluka nije donijeta, jer prema dosadašnjim analizama to bi donijelo više štete nego koristi", zaključio je Tegeltija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije