Staša Košarac: Predložit ću Vijeću ministara da se odbaci presuda 'Kovačević'

12
Radiosarajevo.ba
Staša Košarac: Predložit ću Vijeću ministara da se odbaci presuda 'Kovačević'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da će na današnjoj sjednici Vijeća zatražiti informaciju o statusu SNSD-ovih prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama.

On je najavio i da će Vijeću ministara predstaviti zaključak o odbacivanju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević", te inicijativu o pristupanju BiH uniji BRICS.

Govoreći o SNSD-ovim prijedlozima, Košarac je rekao da zakoni o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama moraju ići u proceduru paralelno sa Zakonom o Sudu BiH i ostalim pitanjima iz 14 prioriteta, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Zlatan Ibrahimović otkrio u kakvim je odnosima sa porodicom: 'Morate razumjeti Balkan'

Zlatan Ibrahimović otkrio u kakvim je odnosima sa porodicom: 'Morate razumjeti Balkan'

"To je naš politički stav, to je politika predsjednika Milorada Dodika i politika institucija RS. Insistiramo na tome da zakoni o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama budu usvojeni u što skorijem vremenskom roku", naglasio je Košarac.

Zbog toga će, kako je istakao Košarac, danas od ministra pravde BiH Davora Bunoze tražiti potpunu informaciju o tome u kojoj fazi je radna grupa za pravosuđe po pitanju dva predložena zakona. Košarac je podsjetio da su oba zakona predstavljena na prošloj sjednici Vijeća ministara, nakon čega su dostavljeni radnoj grupi za pravosuđe, na čijem čelu je ministar pravde, piše BHRT.

On je dodao da je od izuzetno velike važnosti da oba zakona u najkraćem roku dođu na dnevni red Vijeća ministara, a potpom i u proceduru u Parlament BiH: "SNSD i RS su ponudili rješenje. Vodimo odgovornu nacionalnu politiku i znamo šta su nam prioriteti u zaštiti interesa RS. Od toga nećemo odstupiti ni milimetar i to treba da bude jasno partnerima na zajedničkom nivou."

Konferencija Milorada Dodika o slučaju 'Kovačević': 'Kao smeće odbaciti ove odredbe'

Konferencija Milorada Dodika o slučaju 'Kovačević': 'Kao smeće odbaciti ove odredbe'

Komentarišući optužbe opozicije da je SNSD prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i da se bavi političkom trgovinom, Košarac je naveo da se radi o besmislenim i lažnim tvrdnjama radi zamajavanja javnosti.

"Ne znam da li je uopšte potrebno trošiti riječi na isprazne populističke priče istih opozicionih aktera koji su iz skupštinskih klupa bježali glavom bez obzira uvijek kada je trebalo odlučivati o važnim nacionalnim pitanjima", dodao je Košarac.

Kada je riječ o odluci Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević", Košarac je ponovio stav svog šefa da je ovakva odluka nesprovodiva, te da "predstavlja grubi nasrtaj na ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum".

"Danas ću predložiti da Vijeće ministara usvoji zaključak kojim se odbacuje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević", najavio je Košarac.

On je istakao i da će danas predložiti kolegama da Vijeće ministara razmotri inicijativu o pristupanju BiH BRICS-u, uniji koju su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.  Košarac je naveo da potencijalno članstvo u BRICS-u ne isključuje članstvo u EU, ali da sasvim sigurno nije politički uslovljeno, što je, nažalost, praksa EU u odnosu prema BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije