Prva reakcija Slavena Kovačevića: 'Podnio sam tužbu protiv zemlje koju volim, protiv BiH'

11
A. S.
Prva reakcija Slavena Kovačevića: 'Podnio sam tužbu protiv zemlje koju volim, protiv BiH'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Slaven Kovačević

Zastupnici i delegati Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH i Slaven Kovačević organizirali su konferenciju za štampu, u zgradi Parlamentarne skupštine, o temi presude Evropskog suda iz Strazbura.

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava u Strazburu objavio je presudu po apelaciji Slavena Kovačevića kojom je utvrđeno da su prekršena njegova ljudska prava u slučaju glasanja za kandidate za Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH.

Presuda je donesena po apelaciji dr. Slavena Kovačevića, savjetnika u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a sud je utvrdio su povrijeđena prava apelanta u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena.

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

"Hvala vam što ste došli da čujete iz mog ugla, šta sam tražio i šta sam dobio. Smatram je veoma važnom", dodao je dr. Slaven Kovačević.

Naglasio je da je ovu tužbu podnio protiv Bosne i Hercegovine koji nisu u standardima i koji se trebaju ispuniti na europskom putu.

Europski sud za ljudska prava: Donesena presuda u slučaju 'Slaven Kovačević'

Europski sud za ljudska prava: Donesena presuda u slučaju 'Slaven Kovačević'

"Oni koji ne znaju razliku između nacionalnosti i etničkoj pripadnosti, oni su najglasniji. U svojoj tužbi nisam istakao svoju etničku pripadnost i tužbu sam podnio kao građanin Bosne i Hercegovine. Podnio sam tužbu protiv zemlje koju volim, protiv Bosne i Hercegovine. Ovo mi je gorko", dodao je Kovačević.

Podvukao je da su za sve krive političke elite koje pružaju otpor ovoj presudi.

"Tražio sam da biram koga hoću, za sve institucije i bez ograničenja. Dokazao sam da u izborima za Predsjedništvo BiH ne postoji legitiman cilj, a građanima se onemogućuje potpuno biračko pravo", podvukao je Slaven Kovačević.

Pročitajte šta piše u presudi  Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević"

Pročitajte šta piše u presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević"

Zatim je naglasio...

"Tražio sam da svi građani BiH mogu birati šefa države. Šefa svoje države mogu birati svi građani i to je najvažnije", dodao je Kovačević, te dodao da se u BiH ne može iskoristiti "belgijski politički model", kako su mu pojasnili.

Podvukao je da se nijedan entitet u BiH ne može pripojiti "zapadnom susjedu ili istočnom komšiji".

"Vraćamo suvererenitet u ruke građana Bosne i Hercegovine. Ova presuda nije napad na Daytonski mirovni sporazum", naglasio je dr. Slaven Kovačević, dodao je da se ne može primjeniti ni model Švicasrke, jer ova zemlja nije u Europskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije