Šta kaže zakon - kada i kako se vrši evakuacija stanovništva?

Radiosarajevo.ba
Šta kaže zakon - kada i kako se vrši evakuacija stanovništva?
Foto: FUCZ / Ilustracija

Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća Federacije Bosne i Hercegovine je propisano kada i na koji način se vrši evakuacija stanovništva.

Evakuacija podrazumijeva mjere zaštite i spašavanje koja znači plansko, organizirano i privremeno premještanje stanovništva i materijalnih dobara iz područja za koje se procjenjuje da mogu biti zahvaćena prirodnim i drugim nesrećama, odnosno iz područja zahvaćenih prirodnim i drugim nesrećama.

Kod RTV doma pronađena opasna aviobomba, u planu evakuacija stanovništva

Stanovništvo se mora evakuirati na područja susjedne ili druge općine, pod uslovom da drugim mjerama zaštite i spašavanja nije moguće zaštititi ljude i materijalna dobra.

Poznata razorna moć i porijeklo pronađene aviobombe kod RTV doma

Cilj evakuacije je da se izbjegne ili umanji masovno stradanje stanovništva i uništenje materijalnih dobara.

Postoje dva oblika evakuacije. Jedan je potpuna evakuacija koja obuhvata cjelokupno stanovništvo s područja. Drugi je djelimična evakuacija koja obuhvata samo određenu kategoriju stanovništva kao što su: teško ranjeni i bolesni, osobe sa 60 posto invaliditeta, stari i iznemogli građani, trudnice, majke s djecom do sedam, odnosno dvoje i više djece do deset godina života, djeca i učenici osnovnih škola, te druge osobe za koje se procijeni da nemaju uslova za život i efikasnu zaštitu na ugroženom području.

Ako dođe do evakuacije zbog aviobombe, prekida se nastava u 4 škola kod RTV doma

Prilikom evakuacije se poduzimaju hitne aktivnosti i mjere za smještaj i ishranu, te se osiguravaju drugi prijeko potrebni uslovi za život.

Zakonom je propisano kako se mora postupati prilikom zaštite od neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Pogledajte prve snimke sa mjesta gdje je pronađena razorna aviobomba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije