Šta je Dodik napisao u pismu Izetbegoviću, Čoviću i Zvizdiću?

Radiosarajevo.ba
Šta je Dodik napisao u pismu Izetbegoviću, Čoviću i Zvizdiću?
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću o mehanizmu koordinacije.

Dodikovo pismo u kojem je dao saglasnost da primjedbe predstavnika hrvatskog naroda budu uvrštene u konačnu verziju mehanizma koordinacije prenosimo u cjelosti:

"Mehanizam koordinacije je, kao što i sami znate, od ključnog i suštinskog značaja za proces europskih integracija.

Iz tog razloga smatram da je sastanak koji je na inicijativu šefa Delegacije Europske unije u FBiH, Larsa-Gunara Wigemarka, održan u Istočnom Sarajevu, od velikog značaja, jer je doprinio da se završi višegodišnji proces usaglašavanja mehanizma koordinacije, a na korist svih nivoa vlasti i svih naroda u BiH.

Koristim i ovu priliku kako bih još jednom izrazio svoju punu i nedvosmislenu podršku usaglašenim rješenjima sa tog sastanka.

Ipak, moja obaveza je i demantovati sve navode i tvrdnje prema kojima bi se dalo zaključiti da su usaglašena rješenja usmjerena na štetu trećeg konstitutivnog naroda u BiH – hrvatskog naroda.

Međutim, prateći reakcije predstavnika hrvatskog naroda u BiH, a u vezi sa usaglašenim rješenjirna sa pomenutog sastanka, želim jasno naglasiti da pomenute prigovore razumijem i da smatram da postoji osnovna potreba za njihovim uvažavanjem.

I ovom prilikom želim naglasiti da je atmostera održanog sastanka bila potpuno u funkciji pronalaska prihvatijivog rješenja, a nikako u funkciji stvaranja novog problema iii usuglašavanja rješenja koje bi bile na štetu bilo kojeg konstitutivnog naroda u BiH.

I ovo smatram dodatnim razlogom za razumijevanje i uvažavanje prigovora koje su iznijeli predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

U skladu sa tim, smatram da je član 3. stav 3. usaglašenog rješenja Mehanizma koordinacije, opravdano i potrebno dopuniti sljedećom konstrukcijom: „ i predstavnike vlada kantona i Brčko distrikta u skladu sa ustavnim nadležnostima za sadržaj koji se razmatra na sjednici, odnosno koji je predmet odluke."

Uvjeren sam da bismo ovim dopunom elminisali i odagnali razloge za javnu polemiku i da bismo na taj način detinitivno stvorili uslove za završetak ovog višegodišnjeg procesa", napisao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije