Iz RS-a odbili veto Bošnjaka na referendum i popis stanovništva

Fena
Iz RS-a odbili veto Bošnjaka na referendum i popis stanovništva
Iz Republike Srpske odbili su veto Bošnjaka na referendum u RS-u i popis stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Naime, odbor Narodne skupštine Republike Srpske za ustavna pitanja održao je sjednicu kako bi utvrdili odgovore na dva zahtjeva vezana za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka o odlukama o referendumu i popisu u RS-u.

Utvrđeni odgovori su upućeni Vijeću Ustavnog suda RS-a za zaštitu vitalnog interesa koji se u narednim danima treba izjasniti o vetu Kluba Bošnjaka na spomenute odluke.

Skupštinski odbor smatra da je neprihvatljiv zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, jer, kako je saopćeno, nije utemeljen na Ustavu i predlaže Ustavnom sudu RS-a da ovaj zahtjev Bošnjaka odbije kao neosnovan. 

"Zahtjev Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda odnosi se samo na eventualnu ocjenu ustavnosti osporenog akta, što ne može biti predmet odlučivanja u postupku pred Vijećem za zaštitu vitalnog interesa. Ovakvim zahtjevom samo se zloupotrebljava ustavni institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda", tvrdi se u odgovoru skupštinskog odbora za ustavna pitanja.

Kako se dodaje, RS garantuje punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana pred zakonom i zaštitu od bilo kojeg oblika diskriminacije. 

Ponavlja se i tvrdnja da je Dan RS-a sekularni praznik.

"RS nijednim aktom Narodne skupštine, niti Ustavom, niti u svom pozitivnom zakonodavstvu, nije ustanovila krsnu slavu kao praznik RS-a", navedeno je u odgovoru. 

Naglašava se da se republički referendum ne odnosi na pripadnike bilo kojeg konstitutivnog naroda pojedinačno i ne sadrži odredbe kojima se diskriminišu ili favorizuju pripadnici bilo kojeg naroda. 

"Odluka o referendumu nema nacionalni predznak, i ona se podjednako odnosi na sve narode i građane, koji slobodno raspolažu svojim pravom i izražavaju svoju političku volju učestvujući na referendumu", stav je Odbora parlamenta RS-a za ustavna pitanja.

Također, smatra da zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, u vezi sa Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u nije utemeljen na Ustavu RS i predlaže da se odbije kao neosnovan. 

"Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u članu 3. Ustava RS-a, prema kojem je utvrđeno da Republici pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti osim onih koje su Ustavom Bosne i Hercegovine izričito prenesene na njene institucije; zatim u Amandmanu XXXII na član 68. tačka 9. Ustava koji propisuje da Republika, između ostalog, uređuje i obezbjeđuje kontrolu zakonitosti raspolaganja sredstvima pravnih osoba i prikupljanje statističkih i drugih podataka od opšteg interesa; kao i u članu 70. tačka 2. Ustava, kojim je propisano da Narodna skupština RS-a donosi zakone i druge propise", navedeno je.

Zakon, smatraju u Odboru, ne favorizuje nijedan narod, niti pripadnike različitih naroda dovodi u neravnopravan položaj i zato je neosnovano tvrditi da njegove odredbe ugrožavaju nečiji vitalni nacionalni interes ili nekoga diskriminišu u ostvarivanju prava i obaveza zagarantovanih Ustavom RS-a.

Odbor je istakao da je Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u pravni akt tehničkog karaktera koji definira neophodne procedure za obradu i objavljivanje rezultata popisa stanovništva.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a prihvatilo je 1. augusta zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi s Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma koji se odnosi na Dan RS-a.

Također, prihvaćen je i zahtjev bošnjačkog kluba u vezi sa Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, koji je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 13. jula ove godine.

Najavljeno je da će Vijeće meritornu odluku o predmetnim zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

Bošnjački političari naglašavaju da 9. januar ne može biti prihvaćen kao Dan RS-a, te smatraju da treba provesti odluku Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. januar kao Dan RS-a, neustavne. 

Najavili su i da će, bez obzira na odluku Vijeća Ustavnog suda RS-a, nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustavnom sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije