Zakon prekršilo 16 izbornih komisija: Kazne od 200 do 1.000 KM

Fena
Zakon prekršilo 16 izbornih komisija: Kazne od 200 do 1.000 KM
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Prema informacijama 42 dugoročna posmatrača Koalicije „Pod lupom“ 16 gradskih i općinskih izbornih komisija nije odredilo broj i vrstu biračkih mjesta do zakonom propisanog roka, 29. jula.

Za to su Izbornim zakonom BiH predviđene novčane kazne u rasponu od 200 do 1.000 KM.

"Ovo su samo neki od primjera koje su posmatrači Koalicije zabilježili tokom monitoringa predizbornog perioda i Koalicija ''Pod lupom'' želi skrenuti pažnju političkim subjektima da će dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH do danas zabilježene i buduće primjere zloupotrebe i kršenja Izbornog zakona BiH prije zvaničnog početka izborne kampanje" navodi se u saopćenju Koalicije "Pod lupom".

Različite aktivnosti političkih subjekata koje se mogu protumačiti kao izborna kampanja primjećene su u 24 općine, iako kampanja zvanično počinje 2. septembra.

Radi se o oglašavanju na društvenim mrežama, organizovanju proslava za birače, javnim tribinama, uređivanju javnih površina, dijeljenju letaka i sl.

Konkretni primjeri kršenja odredbi Izbornog zakona BiH primijećeni su u Velikoj Kladuši u kojoj nezavisni kandidat za načelnika općine Adem Pajazetović još od aprila provodi kampanju i vrši podjelu poklona građanima, a koji se moraju potpisati i dati lične podatke da su primili poklon.

Socijaldemkratska partija Stari Grad Sarajevo vrši promociju kandidata plaćenim oglašavanjem na društvenim mrežama, dok Stranka demokratske akcije Sarajevo vrši podjelu humanitarne pomoći građanima.

U Istočnom Novom Sarajevu Socijalistička partija je održala javnu tribinu na kojoj je predstavila kanididate i nudila obećanja za predstojeće lokalne izbore, dok je kandidat za načelnika grada Trebinje uime SNSD-a Luka Petrović već održao javno predstavljanje pred više stotina građana i pozvao građane da glasaju za njega.

Većina gradskih i općinskih izbornih komisija provodi adekvatne pripreme za održavanje izbora.

Iako su izbori raspisani 4. maja, izborne komisije Krupa na Uni i Modriča još nemaju potpun sastav, a čak devet lokalnih izbornih komisija nije ispoštovalo zakonsku odredbu o 40 posto zastupljenosti manje zastupljenog pola (Zvornik, Bratunac, Bosansko Grahovo, Novo Sarajevo, Gradačac, Kotor Varoš, Čelinac, Lopare, Petrovac).

Sa problemima u radu se susreće 17 komisija, koje navode da nemaju adekvatne prostorije za rad i opremu, a od kojih se pet komisija susreće i sa finansijskim problemima koji mogu uticati na kvalitet provođenja izbora.

Stočetrdeset izbornih komisija je donijelo poslovnike o radu, no zabrinjava činjenica da gotovo trećina sjednica održanih u periodu od 25. do 31.07. nije bila adekvatno najavljena čime je umanjena transparentnost u njihovom radu.

Regionalni koordinatori i dugoročni posmatrači Koalicije su od raspisivanja izbora 4. maja do danas ostvarili kontakt sa 142 općinske i gradske izborne komisije, te informisali 102 regionalna ogranka političkih subjekata i 63 policijske uprave o kampanji posmatranja Lokalnih izbora 2016.

Pored posmatranja predizbornog, izbornog i postizbornog perioda, Koalicija "Pod lupom" će vršiti i monitoring medija i izbornih kampanja političkih subjekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije