! / Srpski svet: Skupštine Srbije i entiteta RS donose zakon o zaštiti jezika i ćirilice

15. 09. 2021. u 08:17:00 F. V.

Shares: 222

Narodna skupština bh. entiteta RS i Skupština susjedne Srbije razmatraće danas istovremeno Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.

Bit će to urađeno na dan koji Srbija identitet RS obilježavaju kao tzv. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Inače, Prijedlog ovog zakona jedina je tačka dnevnog reda 21. posebne sjednice zakazane za 12.00 sati, najavljeno je iz Narodne skupštine Srpske.

U skupštini Srbije će se razmatrati Prijedlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Inicijativa o usvajanju zakona potekla je od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijedlog predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, u susret posebnoj sjednici parlamenta, otvorena je i izložba najljepših ćiriličkih rukopisa.

Podsjetimo, u martu 2019. godine, bez mnogo pažnje ovdašnje javnosti, kako to obično biva kada se dešavaju dugoročno i strateški važni događaji, prošla je informacija da su ministar kulture i informiranja Srbije Vladan Vukosavljević i ministrica prosvjete i kulture bh. entiteta Republike Srpske Natalija Trivić u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima u Srbiji potpisali Povelju o srpskom kulturnom prostoru.

Riječ je o, kako su prenijeli državna novinska agencija Tanjug i "Politika", list u vlasništvu države Srbije, o dokumentu kojim će biti "definisane smjernice za jedinstvenu kulturno-prosvjetnu politiku srpskog naroda".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)