... / Dodik: Ovo nije praznik samo RS-a i Srbije, već svih Srba

14. 09. 2021. u 21:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u Banja Luci da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nije samo praznik entiteta RS i Srbije, "već svih Srba, gdje god oni žive".

Dodik je rekao da dan nacionalnog jedinstva „treba da odrazi potrebu za okupljanjem oko velikih ideja i vrijednosti koje Srbi kao narod baštine, od istorije, jezika, pisma, krsne slave i svega onoga što čini specifikum srpske zajednice, gde god ona bila".

"Zato su se RS i Srbija dogovorile da 15. septembra obeležavaju ovaj datum i već sutra naši parlamenti će prvi put donijeti identičan zakon o zaštiti ćirilice, manifestujući tako priču o našem jedinstvu", naglasio je on.

Građani RS-a su pozvani da 15. septembra na svoje domove istaknu srpske trobojke (zastave).

U Banjoj Luci je večeras ovim povodom održana Svečana akademija, a centralna manifestacija je u srijedu u Beogradu.

Svečanoj akademiji, između ostalih, prisustvovuju predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević.

A, tamo je večeras Dodik besjedio sljedeće "Nikada nije bilo čistije i pravičnije jedinstvo između dva instituta srpskih država (?!) RS i Srbije i SPC svako u svojoj misiji i u svojim obavezama."

Vjerovatno je opet zaboravio da je RS tek entitet u državi Bosni i Hercegovini.

Dodik je još govorio i da je nesalomivo to jedinstvo koje neće biti napušteno i da je srpsko jedinstvo preteča mnogih težnji: "Ponosan sam što pripadam političarima i članovima parlamenta RS koji je donio odluku o formiranju i proglašenju RS-a."

"Ne možemo da prihvatimo bilo kakvo tutorstvo koje bi išlo za tim da nas natjeraju da živimo u neželjnoj zemlji radi nekih ideja ostaršćenika, ljudi iz različitih svejtski kabineta koji žele ovdje da nas primoraju da živimo sa Bošnjacima i Hrvatima u uslovima koji su gotovo nemogući", kazao je Dodik.

Vlade Srbije i RS odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički obilježavaju 15. septembra, na dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (15)