Sredstva MMF-a neiskorištena, kamate svakog dana skoro 10.000 KM!

Fena/Radiosarajevo.ba
Sredstva MMF-a neiskorištena, kamate svakog dana skoro 10.000 KM!
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Dom naroda Parlamenta BiH

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić danas je na sjednici kazao da Vijeće ministara BiH Ustavom i zakonom nije ovlašteno da entitetima određuje način raspodjele kreditnih sredstava.

"Vašim insistiranjem da se u Odluku o raspodjeli sredstava MMF-a od 330 miliona eura odredi dio koji se odnosi na kantone u Federaciji BiH postupili ste protivno Ustavu i zakonu i zaustavili distribuciju ovih sredstava", kazao je Sarajlić postavljajući pitanje ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi uime Kluba Bošnjačkog naroda kada će korigovati tu odluku.

Dodao je da su štete koje nastaju po osnovu kamata skoro 10.000 KM dnevno, te da su štete po privredu BiH daleko veće.

Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda kazao je da sredstva nisu u Centralnoj banci BiH, već na računu Ministarstva finansija i trezora BiH. 

"Pozivam ministra Bevandu da uputi novac dalje. Dogovorili smo se kako će se sredstva raspodjeliti", rekao je Izetbegović.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda BiH kazao je da je samo djelimično tačno ono što je rekao Izetbegović.

"Ovo nije klasičan aranžman MMF-a, sredstva koja smo dobili zbog našem nadmudrivanja nisu na raspolaganju. odluka Fiskalnog vijeća se treba do kraja provesti", poručio je Čović, koji je sugerirao da se dalje ne raspravlja o MMF-u. 

Delegat Amir Fazlić postavio je pitanje ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi zašto nije postupio po zahtjevu Predsjedništva BiH i napravio Nacrt zakona o budžetu za 2020. godinu.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH na sjednici 6. aprila donijelo Zaključak u kojem traži od Vijeća ministara BiH da ponovo razmotri Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu i dostave Prijedlog budžeta koji treba biti prilagođen uslovima i potrebama nastalim zbog pandemije COVID-19.

"Vaše Ministarstvo je trebalo napraviti nacrt do 31. maja 2020. godine", istakao je Fazlić.

U Zaključku Predsjedništva navodi se da Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu treba prilagoditi situaciji prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, tako što će se predvidjeti uštede na strani rashoda, poštujući okvir budžeta institucija BiH koji je dogovoren na sjednici Fiskalnog vijeća 27. decembra 2019. godine.Također je istaknuto da tako osigurana sredstva treba predložiti u posebnu stavku kojom bi se pomoglo u otklanjanju ekonomskih šteta nastalih uslijed pandemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije