Dodik: Još nema novca MMF-a jer Bošnjaci ne prihvataju kantone kao ustavnu kategoriju

Srna
Dodik: Još nema novca MMF-a jer Bošnjaci ne prihvataju kantone kao ustavnu kategoriju

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se sredstva Međunarodno monetarnog fonda (MMF) koja su pristigla u Centralnu banku ne povlače zbog problema u Federaciji BiH i zbog činjenice da Bošnjaci ne žele da prihvate da su i kantoni ustavna kategorija.

Dodik je rekao da je i na sjednici Predsjedništva BiH razgovarano o sredstvima MMF-a koja se ne povlače i da odluku o povlačenju sredstava treba da donese Savjet ministara.

"Evidentno je da je problem u Federaciji. Dogovor je postignut da se federalna sredstva dijele na način da 50 odsto da ostane na računima Federacije, a 50 odsto da se prema kriterijumima doznači kantonima, i tu je zastalo. Hrvatska strana traži da se uđe u taj sistem raspodjele u Federaciji, što je i dogovoreno, a bošnjačka strana ne želi da u odluci pišu kantoni, što je nevjerovatno. Kantoni su ustavna kategorija", konstatovao je Dodik.

Dodik je poručio da bi taj posao trebalo konačno završiti.

"RS i dalje zbog toga trpi. Nema nijednog zastoja što se tiče RS-a. Sredstva su došla prije sedam dana i mnoge obaveze koje smo mogli da izvršimo već sada su uslovljene činjenicom da ta sredstva ne stižu na naše račune", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije