Srednjoškolci, prijavite se i provedite jednu školsku godinu u Sjedinjenim Američkim Državama

0
Radiosarajevo.ba
Srednjoškolci, prijavite se i provedite jednu školsku godinu u Sjedinjenim Američkim Državama
Foto: Ustupljene fotografije / YES program

Predstavnica ureda "American Councils for International Education" u Bosni i Hercegovini, Selma Čampara, poručuje da su prijave za sudjelovanje u YES programu putem kojeg odabrani srednjoškolci dobiju priliku da besplatno provedu školsku godinu u Sjedinjenim Američkim Državama, sada otvorene. 

"Ukoliko ste učenik 1. ili 2. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini i zainteresirani za Sjedinjene Američke Države, obavezno se prijavite!".

"Svako može kupiti kartu i otići van države, možda posjetiti SAD i neke američke znamenitosti, probati američku hranu", dodala je Čampara.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

"Međutim, kroz YES program učesnici dožive SAD potpuno drugačije od običnog turiste jer dobiju priliku da žive sa američkom domaćinskom-porodicom, da pohađaju američku srednju školu tokom jedne školske godine - i to sve besplatno!".

Odabrani finalisti YES programa budu smješteni kod provjerene američke porodice-domaćina, upisani su u američku srednju školu. Također, prije odlaska na program prisustvuju treningu pripreme, dobiju plaćene putne troškove od svog doma do SAD i nazad, kao i mjesečnu stipendiju i zdravstveno osiguranje (koje isključuje liječenje već postojećih oboljenja).

"Ono što čini YES program posebnim jeste to što ne samo da mnogi učenici iz Bosne i Hercegovine dobiju priliku da nauče više o američkoj kulturi i načinu života, već američke porodice i američke zajednice također nauče dosta toga o kulturi i načinu života u Bosni i Hercegovini kroz suživot sa našim učenicima", rekla je Čampara.

Čestitamo: Mladi pjesnik iz Bosne i Hercegovine Nikola Lero dobio prestižnu Fullbrightovu stipendiju

Čestitamo: Mladi pjesnik iz Bosne i Hercegovine Nikola Lero dobio prestižnu Fullbrightovu stipendiju

"Vjerovali ili ne ali svake godine na desetine američkih porodica nauče kako se prave bosanske pite, ćevapi i zajedno sa našim učenicima slave Bajram, Božić i ostale blagdane."

Kennedy-Lugar Youth Exchange (YES) je program kojim se realizira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli 2024.-2025. akademsku godinu SAD. YES je u potpunosti financiran od strane Vlade SAD (State Department—Bureau of Educational and Cultural Affairs), a od 2008. godine u Bosni i Hercegovini ga sprovodi naš ured -- American Councils for International Education. Od 2009. godine od kada se YES program implementira u BiH, više od 185 učenika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine je sudjelovalo u ovome programu. Osim u BiH, YES program se također sprovodi u Albaniji, Bugarskoj, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji, kao i u desetine država širom svijeta.

Online prijave za učešće u YES programu naredne jeseni su otvorene za učenike koji ispunjavaju sljedeće kriterije:

  • državljani su Bosne i Hercegovine i posjeduju BiH pasoš;
  • trenutno su upisani u 1. ili 2. razred srednje škole u BiH;
  • rođeni su između 1. janura 2007. do 15. jula 2009. godine;
  • nisu boravili u SAD duže od 90 dana u posljednjih pet godina;
  • popunjavaju kriterije vezane za dobivanje američke vize i
  • posjeduju znanje engleskog jezika.

Također, učenici sa invaliditetom koji pohađaju srednju školu u BiH se također mogu prijaviti na testiranje za YES. Kako bi mogli da učestvuju u ovom programu razmjene, učenici sa invaliditetom moraju biti upisani u srednju školu u BiH i biti rođeni između 15. februara 2006. i 15. jula 2009. godine.

Zainteresirani učenici koji ispunjavaju gore navedene kriterije pozivaju se da se prijave na testiranje za YES program odlaskom na web stranicu. Na datoj stranici, učenici popune kratke informacije o sebi, istipkaju tri kratka eseja na engleskom jeziku, a nakon toga na mail im stigne poziv da odrade online test engleskog jezika. Početkom decembra 2023., bit će obaviješteni učenici koji budu izabrani od strane neovisne komisije u Washington D.C.-u da nastave takmičenje u semifinalnom krugu. Finalisti će biti izabrani na proljeće 2024. godine.

Još jednom, online prijave su otvorene do 24. oktobra 2023. godine.

Za pitanja, obratite se mailom na adresu: yes.ba@americancouncils.org.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije