Video / Loš primjer: Šofer Amir neće u izolaciju, tvrdi da je zdrav!

16. 03. 2020. u 15:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 16

Vozač koji se predstavio kao Almir iz Srebrenika tvrdi da sam može procijeniti svoje zdravstveno stanje te najavljuje da se po povratku iz Njemačke "najvjerovatnije neće pridržavati naredbe" o dvosedmičnoj izolaciji, piše VOA.

"Dobio sam neki obrazac da ispunim, ne znam šta je u pitanju, al' ciganluk je neki, patnja za šofere samo. Šest dana sam boravio, nije mi ničega strah, mi vozači... nas ničega nije strah, mi smo obični paćenici...", poručio je Amir, kazavši da osjeti da je zdrav. 

Podsjetimo, prema važećim zakonima u BiH, oni koji ne poštuju pravila samoizolacije mogli bi i u zatvor. Naime, krivični zakoni oba entiteta jasno definiraju ovaj prekršaj. 

Krivični zakon FBiH, Član 225 (Prenošenje zarazne bolesti), kaže sljedeće:

(1) Ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(3) Ko krivično djelo iz st. 1. i 2. ovog člana učini iz nehata, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

Između ostalog, i članom 194 Krivičnog zakona RS definisano je da „ko ne postupi po propisima ili naredbi kojima nadležni organ određuje preglede, dezinfekciju, izdvajanje bolesnika ili neke druge mjere za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti kod ljudi, pa usljed toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine“.

KOMENTARI (7)