! / Sramotna ideja: Kontroverzni Handke bi mogao dobiti ulicu u Srebrenici

19. 05. 2021. u 10:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predstavnici Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske podnijeli su prijedlog Skupštini opštine Srebrenica da Ulica maršala Tita bude nazvana po kontroverznom nobelovcu, književniku Peteru Handkeu.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je da je “apsurdno da jedino u Srebrenici postoji Ulica maršala Tita”., piše N1.

On je naveo da u “Istočnoj alternativi” smatraju da je “nedopustivo da nijedna ulica u ovom mjestu ne nosi naziv po imenima značajnih srpskih istorijskih ličnosti, književnika, naučnika, prosvjetitelja i junaka ili po značajniim događajima umjesto što nose nazive iz propalog, zabludnog perioda takozvanog bratstva i jedinstva”.

Podsjetimo, Peter Handke je poznat po podržavanju režima Slobodana Miloševića i negiranju genocida. Zbog njega su organizovani i protesti u Stockholmu kada je primao Nobelovu nagradu, a Kanton Sarajevo i Kosovo proglasili personom non grata.

Handkew je posjetio bh. entitet Republika Srpska 7. maja kada su mu vlasti RS uručili orden koji je ranije dodijeljen osuđenim ratnim zločincima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)