Peter Handke dolazi sutra u Banja Luku

3
Radiosarajevo.ba
Peter Handke dolazi sutra u Banja Luku
Foto: Twitter / Peter Handke

Peter Handke, austrijski književnik, dobitnik Nobelove agrade za knjiženovst, koji negira genocid u Srebrenici, dolazi sutra u posjetu RS-u.

Sutra će ga u 12 sati u Banjoj Luci ugostiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Nakon boravka u Banjoj Luci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad gdje će mu u Andrićevom institutu u 14 časova biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u švedskom Štokholmu tražili su da se Handkeu oduzme Nobelova nagrada za književnost.

Među okupljenima je, između ostalih, bila Alida Bremer, njemački pisac hrvatskih korjena, njemačka i francuska novinarka Elke Šmiter i Florens Hartman, američki novinar Roj Gatman, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, švedska novinarka Kristina Doktar, član norveškog Helsinškog komiteta Enver Đuliman, kao i Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banjaluka.

U ime okupljene grupe tada je govorio političar iz BiH koji živi u Švedskoj, Alen Musaefendić. Poručio je da su okupljeni tražili da se Handkeu oduzme nagrada jer podržava srpske ratne zločine počinjene u BiH.

Nakon Kosova, Albanija i Turska također nisu prisustvovale ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada u Štokholmu zbog kontroverznog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea. I Hrvatska i BiH su bojkotovale dodjelu Nobelove nagrade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije