Region / Peter Handke je od Miloševića na poklon dobio i pasoš Jugoslavije?

07. 11. 2019. u 09:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 24

Kontroverzni austrijski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke ima i pasoš Savezne Republike Jugoslavije, piše The Intercept.

Naime, tokom 1999. godine, u vrijeme početka pada režima Slobodana Miloševića, Handke je na poklon dobio pasoš SRJ, a čini se i jugoslavensko državljanstvo.

Podsjećamo, Handke je u Austriji priređivao predstavu kojom je kritikovao stav Zapada prema Miloševiću i srpskoj politici. Također, njome je kritikovao nadolazeće ili već podignute optužnice protiv srpskog rukovodstva, uključujući Miloševića, a zbog ratnih zločina počinjenih u regiji.

„Dana 15. juna 1999. godine, sedam dana nakon prikazivanja predstave, Handke je dobio pasoš SRJ od Ambasade SRJ u Beču. Pasoši se izdaju samo državljanima, što navodi na zaključak da je Handke proglašen državljaninom SRJ“, piše The Intercept.

Autor teksta objašnjava i kako je pasoš otkriven.

pasoš koji je poklonjen Peteru Handkeu - undefined

Foto: Privatna kolekcija fotografija Hansa Widricha: pasoš koji je poklonjen Peteru Handkeu

Naime, Austrijska nacionalna biblioteka kreirala je arhivu tekstova i fotografija koji te tiču Handkeovog života i djela. Tokom pretraživanja arhive, novinari The Intercepta uočili su fotografiju koja se nalazila u sklopu zbirke koju je biblioteci poklonio Hans Widrich, bivši glasnogovornik muzičkog festivala u Salzburgu.

Naime, njemu je Handke poklonio neke svoje tekstove i pasoše. Kada je u pitanju jugoslavenski pasoš, Widrich tvrdi da mu je Handke obrazložio njegovo postojanje kao način da u srbijanskim hotelima plati manje račune, jer je država u to vrijeme strancima zaista naplaćivala hotelske usluge skuplje nego državljanima.

Handke u svojim kontroverznim knjigama „A Journey to the Rivers“ i „Summer Addendum to a Winter’s Journey“, nobelovac izražava sumnju u broj ubijenih muslimana u BiH, a poigrava se i sa hipotezom da su nakrvavije masakre u Sarajevu nisu počinili pripadnici VRS nego branitelji grada.

NEMA KOMENTARA