Društvo pisaca: Dodjelom nagrade Handkeu, poniženo je književno stvaralaštvo

Fena
Društvo pisaca: Dodjelom nagrade Handkeu, poniženo je književno stvaralaštvo
Foto: EPA-EFE / Zija Dizdarević: Nepoželjni / Peter Handke

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine izrazilo je iskrenu zabrinutost zbog dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, ocjenjujući ga otvorenim i dosljednim zagovaravačem i braniocem neonacističkih i genocidnih projekata na Balkanu devedesetih godina prošloga stoljeća.

„Komitet je grubo previdio činjenicu da su umjetničko djelo i njegov tvorac uvijek međusobno povezani i da se isključivo estetski kriteriji primijenjeni na književno djelo ne mogu razdvojiti od univerzalnih etičkih i humanističkih kriterija, primijenjenih istovremeno i na umjetničko djelo i na biografiju pisca“, navedeno je u saopćenju.

Podsjećaju da je neposredno nakon agresorskog rata u Bosni i Hercegovini, Handke 1996. godine, objavio knjigu "Putovanje rijekama: Pravda za Srbiju", u kojima staje na stranu Slobodana Miloševića i njegove politike neonacističkog agresorskog rata, etničkog čišćenja, ratnih zločina, progona i genocida, masovnih grobnica, izražavajući čak sumnju da je u Srebrenici izvršen stravični pokolj i optužujući građane Bosne i Hercegovine, konkretnije, bosanske muslimane, za "napade na Srbe", naglašavajući da to nije ništa drugo nego bešćutno i monstruozno podržavanje i slavljenje počinjenih ratnih zločina.

„Time on, zapravo, ne brani Srbe, nego brani jednu zločinačku fašističku politiku, čime obezvređuje antifašističku tradiciju srpskoga naroda iz Drugoga svjetskog rata“, kazali su iz Društva.

Smatraju da je Komitet dodjelom Nobelove nagrade za književnost zagovaraču i braniocu neonacizma, ratnih zločina i negatoru genocida u Bosni i Hercegovini austrijskom piscu Peteru Handkeu ugrozio dignitet Nobelove nagrade za književnost i ponizio književnost i književno stvaralaštvo uopće, saopćeno je iz Društva pisaca BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije