Peter Handke nakon genocida šetao Srebrenicom i Višegradom

Radiosarajevo.ba
Peter Handke nakon genocida šetao Srebrenicom i Višegradom
Foto: Privatni album / Fotografije iz privatne arhive prikazuju kako se Handke šetao Srebrenicom i Višegradom 1996. godine

Ne smiruje se bura reakcija nakon što je austrijskom književniku Peteru Handkeu dodijeljena Nobelova nagrada.

Politički analitičar Jasmin Mujanović na svom Twitter profilu objavio je nekoliko fotografija Handkea koje su nastale 1996. godine u Srebrenici i Višegradu.

Fotografije iz privatne arhive prikazuju kako se Handke šetao Srebrenicom i Višegradom 1996. godine, a samo godinu ranije, u jesen 1995., nekoliko mjeseci nakon srebreničkog genocida, boravio je u Srbiji odakle je pisao o dojmovima s putovanja u kontroverznoj knjizi „Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Morave i Drine: Pravda za Srbiju“.

Na jednoj od fotografija Handke stoji ispred nekadašnjeg objekta Srebreničanke, dok je na jednoj na ulazu u grad ispred table na kojoj piše Srebrenica.

Handke se 2006. pojavio i na sahrani Slobodanu Miloševiću, bivšem srbijanskom predsjedniku optuženom za zločine protiv čovječnosti. Također ga je ranije posjetio u zatvoru u Hagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije