Novinarka CNN-a Christiane Amanpour: Sramota je nagraditi Handkea

Radiosarajevo.ba
Novinarka CNN-a Christiane Amanpour: Sramota je nagraditi Handkea

Odluku da se austrijskom književniku Peteru Handkeu dodijeli Nobelova nagrada za književnost komentarisala je poznata novinarka CNN-a Christiane Amanpour. Svoje mišljenje napisala je na Twitteru.

"Hvala Bogu, pa je Olga Tokarzcuk dobila Nobelovu nagradu za književnost, ali je sramota da bude dodijeljena Peteru Handkeu. Podržavao je Slobodana Miloševića. Čak je držao govor na sahrani ovog balkanskog krvnika. Izgubljen je moralni kompas", navela je.

Već u sljedećoj Twitter objavi, novinarka CNN-a je podsjetila na posljednji rat u Bosni i Hercegovini iz koje je izvještavala.

"Izvještavala sam o Miloševiću i njegovim genocidnim sljedbenicima iz cijele Bosne, kao i suđenjima koja su uslijedila. To je bilo prvo i jedino etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Zar sjećanja tako kratko traju", pitala se Amanpour.

Ona je jedna od brojnih koji su reagovali na odluku da Handke dobije ovu prestižnu nagradu. Neki su pozvali da se austrijskom književniku oduzme nagrada. Pokrenuta je i internet peticija kojom se zahtjeva da se ova odluka promijeni.

Ovogodišnji književni Nobelovac: Muslimani sami iscenirali svoje pokolje u Sarajevu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je u toku dana najavio mogućnost slanja protestnog pisma Švedskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu. Vrlo brzo na to je odgovorio član kolektivnog vodstva zemlje iz reda srpskog naroda Milorad Dodik naglasivši da je on protiv toga i da, kako je rekao, Komšić može pisati samo privatno. Dodik je čestitao Handkeu na nagradi.

Javne ličnosti o nagradi Peteru Handkeu: Nobelov komitet bez integriteta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije