Ljiljan visok 16 metara izgrađen u čast svim borcima Armije RBiH

Radiosarajevo.ba
Ljiljan visok 16 metara izgrađen u čast svim borcima Armije RBiH
U želji da se primjerenim spomen-obilježjem oda poštovanje svim braniocima Bosne i Hercegovine, 2011. godine rodila se ideja o izgradnji spomenika na Banderi, koti 449 u Gradačcu.

Njegova izgradnja je okončana, pa će 20. augusta Ljiljan, pod kojim su se '90-ih godina okupili branioci naše domovine, biti svečano otvoren kao Spomenik borcima Armije Republike BiH, prenosi Radio Gradačac.

Spomenički kompleks nalazi se na prostoru od dva dunuma. Ljiljan visine 16 metara s pet latica bit će okružen parkom koji simbolizira odbranu ovoga dijela Bosne i Hercegovine. S ove jedinstvene lokacije pruža se pogled na Gradačac, Posavinu i dio Slavonije.

Aktivnosti na izgradnji spomenika vodilo je Udruženje boraca Patriotska liga Gradačac, gdje ističu da su značajnu ulogu u finansiranju izgradnje ovoga objekta imali domaći privredni subjekti.

Predsjednik Udruženja boraca Patriotska liga Tasin Okić, kazao je kako je do sada Općina Gradačac učestvovala s 20.000 KM, Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona s 10.000 KM, resorno Federalno ministarstvo 12.000 KM, uz donacije privrednih subjekata i pojedinaca.

"Projekt je podržala i Islamska zajednica u BiH, a od reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića potekla je ideja da se ovaj spomenik proglasi dovištem Domovini", rekao je Okić.

U subotu, 19. augusta, od 19 sati u kompleksu spomenika najavljen je prigodan vjerski program, dok je svečano otvaranje Spomenika borcima ARBiH najavljeno za nedjelju, 20. augusta, od 11:15  sati uz učešće visokih zvaničnika svih nivoa vlasti i Islamske zajednice u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije