Softić: BiH bi mogla i bez MMF-a, ali neće biti stabilizacije i rasta

Radiosarajevo.ba
Softić: BiH bi mogla i bez MMF-a, ali neće biti stabilizacije i rasta
Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da bi država i bez Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) mogla servisirati obaveze, ali će postepeno doći ulošiju poziciju.

 „Servisiranje postojećeg iznosa vanjskog duga neupitno je sa ili bez aranžmana s Fondom, ali da bi bez strukturalnih reformi za koje se opredijelila vlada, dugoročno posmatrano, bh. ekonomija bila u lošijoj poziciji usljed usporavanja rasta potencijalnog outputa. Pored toga, aranžman s Fondom se trenutno od međunarodne zajednice i rejting agencija posmatra kao stabilizacioni faktor u BiH, te je uslov i za aranžmane s drugim međunarodnim institucijama", tvrdi guverner Softić.

On je ovo izjavio na na Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava zemalja regiona u Bečićima (Crna Gora).

"I bez MMF-a BiH bi bila u mogućnosti finansirati obaveze, ali bismo imali znatno manje fiskalnog prostora za stimulisanje ekonomskog rasta kroz vladine investicije i potrošnju. Posljedično, bez provođenja reformi na koje smo se obavezali i Pismom namjera, ostali bismo na približnom nivou razvoja na kojem smo sada“, mišljenja je Softić.

 

 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije