Jelka Milićević za Radiosarajevo.ba: FBiH može i bez aranžmana s MMF-om

Amil Dučić
Jelka Milićević za Radiosarajevo.ba: FBiH može i bez aranžmana s MMF-om
Federacija BiH može preživjeti i bez aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), imamo B, pa čak i C opciju, izjavila je u intervjuu za Radiosarajevo.ba ministrica za finansije FBiH Jelka Milićević.

Istaknula je da vlasti u BiH nemaju još nikakvu zvaničnu informaciju od MMF-a o tome šta će biti u narednom periodu. Sve je, kaže, stalo zbog neusvajanja seta zakona o akcizama na državnom nivou.

"Nama bi iz mnogo razloga bilo najdraže da imamo aranžman s MMF-om. Ali eto, nismo ga imali ni u 2015., a samo jednu tranšu u 2016. i ipak smo dobro ostvarili prihode za proračun. Ne mislim da će biti nekih poremećaja ove godine. Mi sigurno možemo bez MMF-a. Kada smo pravili proračun postavili smo stvari tako da možemo doći u situaciju da budemo bez aranžmana s MMF-om“, kazala je Milićević.

Navela je da je Vlada FBIH definirala dugoročna zaduženja, te da domaće banke još nisu dostigle ograničavajuće rizike prema državnim institucijama.

"Tako kao izvore finansiranje možemo imati i domaće banke putem kreditnim aranžmanima, možda malo dužim. Vjerovatno će to biti obveznice. Također, imamo i prodaju finansijske imovine“, kazala je federalna ministrica.

Tvrdi da je likvidnost budžeta dobra, jer su prihodi veći nego prošle godine. Što se tiče direktnih poreza, a to su prihodi kantona i općina, i oni su dobri, tvrdi Milićević.

"Naravno nije općenito dobro da nemamo aranžman s MMF-om jer MMF prate sve finansijske institucije, i Svjetska banka i EBRD. U zaostatku nama je infrastruktura odnosno konstrukcija investiranja. To je nužno jer nama treba veća stopa ekonomskog rasta. Nadam se da ćemo izaći iz ove pat-pozicije na nivou države kada je riječ o akcizama, jer one su uvjet za operativnost kredita s međunarodnim finansijskim institucijama“, kaže Milićević.

Komentirajući situaciju u vezi s predloženim zakonom o šumama, a što je unijelo krizu u Vladi FBIH, federalna ministrica ističe da joj nije jasno kome to treba.

"Dugo nam je trebalo da dođemo do polaznih postavki, a to je dobilo podršku u oba doma Parlamenta, onda odjednom dobijete neku radnu verziju prijedloga zakona o šumama u kojem su ti principi pogaženi. Izgleda da to svjesno neko radi. To nema prolaza ni u Vladi pa ni u Parlamentu. Zaboravljamo presudu Ustavnog suda FBiH nadležnost koja nije isključivo federalna i ne može isključivo Federacija šumama upravljati već se mora naći dogovor između kantona i FBiH“, zaključila je ministrica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije