Misija MMF-a: Vlada FBiH treba početi pripreme za prodaju BH Telecoma i HT Mostara

Anadolija
Misija MMF-a: Vlada FBiH treba početi pripreme za prodaju BH Telecoma i HT Mostara
EPA / Ilustracija
Misija Međunarodnog monetarnog fonda očekuje da Parlamentarna skupština BiH usvoji povećanja akciza na gorivo i izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita.

Također, Misija MMF-a očekuje da Vijeće ministara usvoji odluku o limitu na novo zapošljavanje za 2017. u institucijama BiH.

Navodi se da Parlament FBiH treba usvojiti izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo a Vlada FBiH treba započeti due diligence za BH Telecom i HT Mostar.

"Misija se nada snažnom napretku u provođenju ovih politika u narednim danima, uključujući i parlament, kako bi stvorili uvjete da do kraja aprila 2017. godine Izvršni odbor MMF-a razmotri prvi pregled“, naglašeno je povodom okončanja misije obuhvataju izjave osoblja MMF-a koje prenose preliminarne nalaze nakon što misija posjeti zemlju.

Inače, misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeem Ilahija, posjetila je Banju Luku i Sarajevo u periodu od 7. do 17. marta 2017. da bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama za prvi pregled u okviru proširenog aranžmana s Bosnom i Hercegovinom. 

Ilahi je rekao da je “misija je napravila ocjenu rezultata u pogledu programskih ciljeva postavljenih za kraj decembra 2016. godine te razgovarala o napretku na polju strukturalnih reformi".

"Misiju je ohrabrilo usvajanje razumnih budžeta entiteta i Institucija BiH za 2017., usvajanje zakona o bankama u oba entiteta, izmjena i dopuna zakona o porezu na dobit i agenciji za bankarstvo te ukidanje doprinosa za solidarnost u Republici Srpskoj. Vlastima je, međutim, potrebno više vremena da finaliziraju otvorena pitanja kako bi ispunili nekoliko preostalih prethodnih mjera", rekao je Ilahi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije