Vjekoslav Domljan za Radiosarajevo.ba: BiH se neće riješiti MMF-a do 2040.

Amil Dučić
Vjekoslav Domljan za Radiosarajevo.ba: BiH se neće riješiti MMF-a do 2040.
Reformskaagenda.ba / Vjekoslav Domljan
Bosna i Hercegovina, a samim time i Federacija BiH neće se riješiti kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) do 2040. godine pod uvjetom da zadrži postojeći aranžman, koji je na "klimavim nogama".

Kazao je to za Radiosarajevo.ba novoimenovani predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH Vjekoslav Domljan. On je rekao da se država, čak i ako ne dobije novi aranžman neće riješiti MMF-a do 2027. god.

"To govori kako o sposobnosti bh. vlasti tako i o sposobnosti MMF-a, posebno što BiH tone u sve dublje i sve dugoročnije aranžmane. Svega 19 zemalja svijeta ima ozbiljnijeg posla s MMF-om, prvenstveno balkanskih zemalja. Prošle godine se BiH priključila najlošijoj europskoj skupini, Albaniji, Moldaviji i Ukrajini, a napustila je stand-by društvo, Srbiju i Kosovo“, rekao je Domljan.

On podvlači da ono što političari pričaju javnosti, da je novac MMF-a najjeftiniji, jeste tačno samo za javni sektor, no kad se uračuna povećanje sistemskog rizika i istiskivanje privatnog sektora, kredit MMF-a je skup za nacionalnu ekonomiju.

"Evo samo jednog primjera gdje treba tražiti alternativu. Ako pogledate statistiku vanjske trgovine, prema posljednjim raspoloživim podacima, 1,2 milijardi dolara je napustilo Hrvatsku, a u BiH ušlo 0,9 milijardi dolara. Dakle, 300 miliona dolara je isparilo. Isto je i sa Srbijom i Slovenijom. Na to morate još dodati razlike onoga što je izašlo iz BiH i ušlo u Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Tursku. Kad bi se na to platile carine, trošarine, PDV te porez na dohodak, jasno je da je to više nego što se pozajmljuje kod MMF-a. Dakle, ako se s kućnog kompjutera prikopčate na UNCOMTRADE ili WTO bazu podatka, vidjet ćete da BiH ne treba MMF-a“, rekao je Domljan.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, rekao je da se FBiH još uvijek nije vratila na pretkrizne stope rasta od pet do sedam posto niti je napravila snažniji skok izvoza s trećine na dvije trećine bruto domaćeg proizvoda.

Slaže se u konstataciju da je politika blokirala reforme.

"Parcijalni interesi su nadvladali interes cjeline, a pred FBiH je težak put od druge do treće, da ne kažemo četvrte industrijske revolucije. O tome niko ne priča, dok naprimjer o kladionicama svako priča. To najbolje pokazuje gdje smo i kako nam je, kako bi rekao Miroslav Krleža“, istaknuo je profesor Domljan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije