SNSD-u smeta naziv 'Svilaj', tražit će ocjenu ustavnosti

0
Radiosarajevo.ba
SNSD-u smeta naziv 'Svilaj', tražit će ocjenu ustavnosti
Foto: HAC / Most kod Svilaja

Granični prijelaz Svilaj od danas će biti otvoren za međunarodni saobraćaj.

Gradnja je trajala godinu i pol dana, a potrošeno je gotovo 19 miliona KM, sa PDV-om. Radi se o izuzetno važnom graničnom prijelazu koji se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine na koridoru Vc.

Na sam dan otvaranja graničnog prijelaza, predstavnicima SNSD-a u Posavskom kantonu zasmetao je naziv 'Svilaj'. Zbog toga pripremaju zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva graničnog prijelaza.

Objavljena prognoza do kraja aprila: Vraćaju se zima, minusi, kiša i snijeg - evo dokad će trajati

Objavljena prognoza do kraja aprila: Vraćaju se zima, minusi, kiša i snijeg - evo dokad će trajati

Kako kaže zastupnik SNSD-a u Skupštini Odžaka Damir Ivetić, 'kompletan granični prelaz, uz terminale i ostale objekte, nalazi se na katastarskoj opštini Novi Grad, mjesne zajednice sa srpskom većinom, i nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa katastarskom opštinom Svilaj, u kojoj većinom žive Hrvati'.

On kaže da se neće tražiti izmjene u srži naziva graničnog prijelaza, već dopuna. 'Može se zvati granični prijelaz 'Svilaj - Novi Grad', kaže on.

Dodao je kako je SNSD već nekoliko puta na ovu činjenicu upozoravao lokalne vlasti. Ne želi, veli ovaj Dodikov pulen, da na ovaj način izazove nikakav revolt kod drugih, već samo da se "ispravi nepravda prema srpskom narodu".

U prilog svemu kazao je i činjenicu da je mjesna zajednica Novi Grad najveće srpsko povratničko mjesto u Posavskom kantonu jer tu trenutno živi oko 300 Srba.

Na kraju možemo samo dodati kako čudi činjenica da su iz SNSD-a na dan otvaranja graničnog prijelaza odlučili da se žale jer se od ranije znalo da će se granični prijelaz nalaziti tu i zvati tako.

Most će danas otvoriti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsjedica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije