Stavovi / Snažna podrška Velike Britanije: Britanska predanost BiH jača je nego ikad

12. 05. 2022. u 09:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predanost Velike Britanije Bosni i Hercegovini jača nego ikada, napisao je britanski ambasador i veliki prijatelj naše zemlje Matthew Field nakon jučerašnjeg zapaženog izlaganja ambasadorice Velike Britanije Barbare Woodward tokom sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Tamo se, kao što je poznato, jučer obratio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Pozdravljajući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i činjenicu da je doputovao u New York kako bi učestvovao na ovom sastanku, naglasila je da izvještaj visokog predstavnika još jednom daje zabrinjavajuću sliku situacije u našoj zemlji.

"Politički zastoj i nestabilnost nastavljaju se na mnogim razinama. Zabrinuti smo postupcima nekih članova vodstva Republike Srpske, posebno gospodina Milorada Dodika, čija je prijetnja ponovnom uspostavom vojske Republike Srpske i povlačenjem iz drugih institucija na državnoj razini - što su de factor pokušaji secesije – nose opasna i rizik sukoba. To bi moglo dovesti do uništenja 26 godina teško stečenog mira i napretka", upozorila je predstavnica Velike Britanije.

Stoga je, dodala je, važnije nego ikad da Vijeće sigurnosti zadrži svoju podršku provedbi Daytonskog sporazuma, uključujući ulogu visokog predstavnika i EUFOR-a.

"Vijeće bi se trebalo suzdržati od potkopavanja ili destabilizacije situacije. Trebali bismo promovirati kolaborativnu i konstruktivnu politiku u Bosni i Hercegovini. UK pozdravlja povećanu prisutnost misije EUFOR-a kako bi umirila stanovništvo u ovom izazovnom vremenu", navela je Woodward, te dodala:

"Velika Britanija svoju ulogu prema Daytonskom sporazumu shvaća izuzetno ozbiljno. Obvezujemo se da ćemo ostati aktivni član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, te u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i temeljnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Nedavno smo koristili vlastiti režim sankcija kako bismo poslali jasnu poruku onima koji prijete budućnosti zemlje".

Čvrsto podržavaju rad i ulogu Visokog predstavnika, uključujući razborito korištenje njegovih izvršnih ovlasti — kao što je nedavno učinio "kako bi suspendirao neustavno zakonodavstvo i zakonodavstvo koje izaziva podjele".

"Osuđujemo pokušaje potkopavanja visokog predstavnika i prijevremenog zatvaranja njegovog ureda. Oni nisu motivirani interesima građana Bosne i Hercegovine, već željom da se podriva regionalna sigurnost radi geopolitičkih ciljeva. Politika podjela i mržnje opasno su odvraćanje pažnje od pitanja od značaja u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da se usredotoče na zajednički rad, poboljšanje kvalitete života svih građana i napredak u dogovorenom cilju euroatlantskih integracija. Oktobarski izbori, koji se mogu i moraju održati prema rasporedu, nude priliku da se ponovno izgradi povjerenje građana u svjetliju budućnost za sve“, zaključila je Woodward.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)