Amal Clooney u UN: "Ukrajina je klaonica. U samom srcu Europe"

0
Radiosarajevo.ba
Amal Clooney u UN: "Ukrajina je klaonica. U samom srcu Europe"
Foto: EPA-EFE / Amal Clooney

Advokatica specijalizirana za ljudska prava Amal Clooney pozvala je zemlje na sastanku UN-a na djelovanje kako bi se spriječili daljnji ratni zločini u Ukrajini.

“Ukrajina je danas klaonica. U samom srcu Europe”, rekla je Clooney na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini u organizaciji Francuske i Albanije.

Neformalnom sastanku vijeća također su prisustvovali glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, predsjednik istražnog povjerenstva UN-a i glavna ukrajinska tužiteljica.

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

"Suočeni smo s dokazima o zločinima agresije, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i svakim danom vidimo sve više dokaza o zločinu genocida", rekla je.

Kako smo dospjeli ovdje? Vjerujem da smo ovdje došli jer tako dugo ignoriramo pravdu. Predugo smo gledali kako počinitelji masovnih kršenja ljudskih prava ubijaju, muče i siluju bez posljedica”, dodala je i navela Jemen i Mjanmar kao primjere.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova, koja je pokrenula više od 8000 istraga o navodnim kršenjima zakona i običaja ratovanja, rekla je da "radnje Rusije predstavljaju zločine protiv čovječnosti i ratne zločine", a obrazac "sliči zločinu genocida".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije